Hoe duurzaam is een traplift?
Een toenemend aantal mensen wil graag zo lang mogelijk in hun eigen huis blijven wonen. Het is prettig om ook op hoge leeftijd in een bekende omgeving te kunnen blijven wonen en mee te blijven doen in de samenleving. Daarnaast is het tegenwoordig niet zo makkelijk om een nieuwe geschikte seniorenwoning te vinden. Om thuis te kunnen blijven wonen, is het meestal nodig om aanpassingen te doen in huis. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van dorpels tussen de kamers, veiligheidssteunen in de douche en aan het plaatsen van een stoellift op uw trap. Maar hoe duurzaam is dat eigenlijk, het laten plaatsen van een traplift ten opzichte van een verhuizing naar een seniorenwoning?
Een verhuizing brengt meerdere verhuizingen teweeg
Als we het puur hebben over duurzaamheid in termen van bescherming van de aarde, dan is het belangrijk om te bedenken dat een verhuizing vele andere verhuizingen teweeg kan brengen. De verhuizing van het ene huishouden, betekent vaak ook een verhuizing door anderen. Wanneer we alle verhuis- en verbouwingsactiviteit van die keten bij elkaar optellen, dan kan dat uitkomen op een grote voetafdruk op onze planeet. Het aantal verhuiswagens dat hierdoor bijvoorbeeld de weg op gaat is groot. Het is fijn om te weten dat we tegenwoordig ook in de verhuissector duurzame(re) keuzes kunnen maken, zoals het gebruik van eco-vriendelijke verhuisdozen en inpakmateriaal, soms wordt CO2-uitstoot gecompenseerd door uw verhuisbedrijf en u kunt kiezen voor een bedrijf dat gebruik maakt van elektrisch rijdende verhuiswagens.
Eco-vriendelijk klussen in het nieuwe huis
Wanneer we een nieuwe woning betrekken, dan maken we het ons ‘thuis’ met een nieuw likje verf hier en een behangetje daar. Maar meestal blijft het niet bij dit soort standaard klusjes. Vaak zijn de woningen van senioren bijvoorbeeld onderhevig aan achterstallig onderhoud, wat de nieuwe bewoners gelijk willen aanpakken. Of het kan zomaar gebeuren dat iemand ervoor kiest om uw vrij moderne keuken toch weer te laten vervangen.
Degenen met een eco-vriendelijke denkwijze kunnen hoe dan ook kansen zien in een verhuizing. Een verhuizing is dan ook hét moment bij uitstek om bestaande bouw duurzamer in te richten en de voetafdruk van een huishouden op deze manier te verkleinen. U kunt dan denken aan het toepassen van alternatieven voor aardgas, het aanpakken van de isolatie van een woning door te kiezen voor spouwmuurisolatie en vergeet ook niet het plaatsen van dubbel glas, het aanleggen van een ventilatiesysteem en overweeg als warmtebron het gebruik van zonne-energie.
Of kies voor duurzame aanpassingen in huis
Mogelijk komt u uiteindelijk tot de conclusie dat in uw eigen huis blijven wonen voor uzelf de beste optie is. Dan kunnen eventuele noodzakelijke aanpassingen in uw woning ook duurzaam worden aangepakt. Qua materiaalgebruik en de impact op het milieu. Deze ingrepen hoeven bovendien ook niet heel groot te zijn om meer comfort en veiligheid in huis te creëren. Bij de plaatsing van een comfortabele traplift hebben we het bijvoorbeeld niet over een ‘grote verbouwing’. Een traplift plaatsen is snel gedaan: een van onze trapliftadviseurs komt bij u thuis uw trap opmeten, uw traplift maken we vervolgens in onze gespecialiseerde en efficiënt ingerichte werkplaats en al binnen enkele weken wordt de traplift door een van onze monteurs zonder grote ingrepen op uw trap geplaatst. Onze trapliften worden gemaakt van degelijke materialen en zijn van bijzonder hoge kwaliteit. De levenslange garantie die u krijgt op een nieuwe traplift, onderschrijft de duurzaamheid van ons assortiment.
Trapliften van TK Elevator zijn energiezuinig
Een traplift van TK Elevator die u jarenlang comfort geeft, is ook nog eens energiezuinig. We hebben voor u een gedetailleerde berekening gemaakt, waarin we uitgegaan van gemiddeld 5 ritjes op een dag, van beneden naar boven en weer terug. Deze berekening toont aan dat het verbruik van onze nieuwste traplift (uiteraard ook afhankelijk van uw eigen energiecontract) uit kan komen op nog geen 10 euro per jaar.
Voor deze berekening hebben we het verbruik van de S200 traplift onderzocht, die net als onze andere trapliften gebruik maakt van het standaard stroomnet. De S200 verbruikt 5,7 Wh voor een keer omhoog en een neerwaartse rit verbruikt 1,9 Wh. Dit komt bij 5 ritjes per dag op en neer naar een andere verdieping in uw woning neer op slechts 13,9 kWh verbruik over een heel jaar. Natuurlijk staat uw traplift ook altijd op de stand-by stand, waarvoor 31,5 kWh per jaar wordt gebruikt. Het verbruik van de S200 is in verhouding tot het gemiddelde verbruik van 2900 tot 3000 kWh stroom per jaar per huishouden in Nederland, werkelijk minimaal te noemen.
Meer informatie over het toekomstbestendig maken van uw woning
Op deze pagina van de Rijksoverheid vindt u een handig overzicht met ‘obstakels’ en oplossingen waar senioren op den duur in huis mee te maken kunnen krijgen. Bereid u voor, zodat thuis blijven wonen ook voor u zo lang mogelijk een plezier blijft.