Tips over fibromyalgie: alles wat u moet weten!
Tips over fibromyalgie om u te helpen met deze aandoening om te gaan. Fibromyalgie is een vrijwel onzichtbare ziekte die ontzettend veel ongemak oplevert voor de persoon die hieraan lijdt. De ziekte veroorzaakt pijn in het hele lichaam en gaat vaak gepaard met extreme vermoeidheid. Deze ongeneeslijke ziekte vernietigt weliswaar geen spieren of botten, maar veroorzaakt wel dusdanig veel pijn dat uw levenskwaliteit ernstig wordt aangetast wanneer u lijdt aan fibromyalgie.
Fibromyalgie komt relatief vaak voor, en in 90% van de gevallen is de patiënt vrouw. De oorzaak is niet geheel duidelijk, maar er zijn sterke vermoedens. Er wordt aangenomen dat de structuren van het zenuwstelsel die pijn waarnemen, mogelijk veranderd zijn.
Hierdoor reageren deze ontzettend sterk op prikkels, waardoor een eenvoudige beweging of lichte druk al veel pijn en ongemak veroorzaakt.
Symptomen van fibromyalgie
De symptomen van fibromyalgie zijn uiteenlopend. Hieronder leest u veelvoorkomende symptomen.
- chronische pijn in het bewegingsapparaat: deze pijn is voor iedereen anders, en duurt niet altijd even lang.
- extreme vermoeidheid: eenvoudige activiteiten veroorzaken al onevenredige vermoeidheid
- slaapstoornissen: veel mensen met fibromyalgie hebben moeite met inslapen
- gevoel van stijfheid: met name in de ochtend kan het moeilijk zijn uit bed te komen
- moeite met concentratie: ook wel brain fog genoemd. Migraine en hoofdpijn komen hierbij ook vaak voor
- prikkelbare darm syndroom: last van buikpijn, diarree en constipatie
- angst of depressie: zelfs angsten en depressie komen voor, mede veroorzaakt en verergert door de slaapproblemen
- ongemak door wrijving of druk: doordat het zenuwstelsel extreem reageert levert lichte wrijving of druk al veel ongemak op.
Andere pijnlijke stoornissen in het bewegingsapparaat zijn artrose of coxartrose, maar die concentreren zich meer op één plek.
Tips voor leven met fibromyalgie
We hebben 7 tips samengesteld voor wie dagelijks met fibromyalgie leeft, vooral wanneer de ziekte het hardst toeslaat.
1. Creëer een routine
Er zijn goede en slechte dagen. Het is belangrijk om een routine vast te stellen die u helpt uw energieniveau te bepalen. Als u uw dagelijkse taken normaal kunt uitvoeren, weet u dat het een goede dag is; als het te zwaar is, zal uw lichaam aangeven dat het tijd is eerder te stoppen.
2. Energie benutten
Het zou eenvoudig zijn om op te geven en niets meer te ondernemen. Daarmee doet u zichzelf echter tekort. Op dagen dat u zich goed voelt, doet u zoveel als u kunt en zo lang als u kunt.
Het is nuttig om alles wat op een slechte dag nog niet gedaan is op te schrijven, om het af te maken als u zich beter voelt.
3. Forceer uzelf niet
U moet uw energie benutten, maar ook weten wanneer u moet stoppen. Dit aanvoelen zal op het begin lastig zijn, maar leer goed naar uw lichaam te luisteren en stop tijdig.
4. Bereid het huis voor op slechte dagen
Wees voorbereid op slechte dagen. Er kunnen dagen zijn waarop we niet zonder moeite de trap op kunnen of kunnen lopen.
Daarom is het belangrijk om het huis voorbereid te hebben om vallen te voorkomen en om de essentiële taken gemakkelijker te kunnen uitvoeren. Denk aan losse kabels verwijderen, drempels verlagen, een traplift of een traplift met bochten installeren en bijvoorbeeld eten klaar hebben staan.
Een back-up is altijd raadzaam: denk aan een familielid of kennis die voor u een boodschap kan doen wanneer het voor u tegenvalt.
5. Matige en aangepaste lichaamsbeweging
Artsen kunnen een beweging routine instellen om botten en spieren gezond en sterk te houden. Deze routine moet worden aangepast aan uw energieniveau.
6. Ontspanningsoefeningen
Stress is een van de meest voorkomende triggers van pijn opflakkeringen. Matige lichaamsbeweging, psychologische therapie en ontspannende activiteiten (zoals leesavonden of wandelingen in de natuur) helpen om een goede geestelijke gezondheid te behouden, wat essentieel is voor het leven met fibromyalgie.
7. Een goed bed
Slaapproblemen zijn een ander veel voorkomend symptoom. Een goede matras en een rustige kamer, indien mogelijk zonder al te veel lawaai en met gedempt licht, zijn onmisbaar. Vermijd stimulerende dranken en cafeïne, die zullen uw slaapproblemen alleen maar verergeren.
Deze fibromyalgie tips nemen de ziekte helaas niet weg, maar geven u hopelijk de juiste handvatten om er zo goed mogelijk mee om te gaan.
Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan
Maak gebruik van ons voordeel en krijg tot €1000 korting!