Wat kun je doen om alzheimer te voorkomen?
Alzheimer is een vrij veel voorkomende ziekte die het geheugen, het denken en het gedrag aantast. In 60% tot 80% van de dementie gevallen wereldwijd is de ziekte die de dementie veroorzaakt alzheimer. Het komt vaak voor bij 65-plussers en tast vooral het geheugen, het denken en het gedrag van iemand aan.
Artikel gaat verder onder de foto
Wat is alzheimer?
Alzheimer is een ziekte die in de loop der jaren steeds erger wordt en niet te genezen is. Meestal is het eerste symptoom dat iemand moeilijkheden krijgt met het onthouden van nieuwe informatie. Dit komt doordat het eerste deel van de aangetaste hersenen het deel is dat verband houdt met leren.
Naarmate de ziekte erger wordt nemen ook de symptomen toe. Zo ontstaat er vaak verwarring over ruimte en tijd, plotselinge gedragsveranderingen, en bijvoorbeeld moeite met spreken, slikken en lopen. De veranderingen in de hersenen hebben dan al plaatsgevonden. De symptomen komen later. Zo ontstaan er onomkeerbare veranderingen.
Kun je alzheimer voorkomen?
Kun je alzheimer voorkomen? Bij Alzheimer speelt de leeftijd van de patiënt een grote rol in de ontwikkeling van de ziekte. Maar er zijn ook andere risicofactoren die bijdragen aan de ontwikkeling van Alzheimer. Het is geen direct gevolg van veroudering. Er zijn bepaalde aanpasbare risicofactoren die meer invloed hebben als het gaat om het ontwikkelen van deze vreselijke ziekte.
Er zijn een aantal welbekende tips waarmee je alzheimer kunt voorkomen:
- Het beperken van cardiovasculaire risicofactoren. Als we de cardiovasculaire gezondheid onder controle houden, zullen we zowel voor ons hart als voor onze hersenen zorgen. Gezond eten, regelmatig sporten en verminderd tabaks- en alcoholgebruik verkleint de kans op het ontwikkelen van psychische aandoeningen in de loop der jaren.
- Eet gevarieerd en gebalanceerd. Een gezond dieet om Alzheimer tegen te gaat bevat voedingsmiddelen die rijk zijn aan Omega-3 vetten. Bijvoorbeeld extra vierge olijfolie, peulvruchten, noten, vers fruit en groenten en vis. In ieder geval is het noodzakelijk om ultra bewerkte voedingsmiddelen en verzadigde vetten, worstjes en rood vlees te vermijden.
- Doe regelmatig fysieke oefeningen. Blijf actief door te wandelen of te sporten op een manier die bij jezelf past. Vanaf 65 jaar is het in ieder geval nodig om elke dag te gaan wandelen, maar ook spierversterkende oefeningen en coördinatie oefeningen zijn goed om te doen.
- Houd ook uw geest fit. De hersenen hebben constante uitdagingen nodig om niet te stagneren. Deze uitdagingen zijn natuurlijk per persoon verschillend. Cognitieve stimulatie door vrijetijdsbesteding zoals schilderen, lezen, knutselen of koken is een uitstekende manier om de hersenen in vorm te houden.
- Heb een rijk sociaal leven. Interactie met andere mensen, nieuwe vrienden maken en het samenkomen met de familie helpt om de neurale hersenverbindingen actief te houden.
- Slaap 8 uur per dag. Een goede nachtrust is essentieel voor een gezond lichaam en een gezonde geest. Stel bijvoorbeeld een regelmatig slaapschema op. Maar pas ook uw slaapomgeving aan zodat het een rustgevende ruimte is. Vermijd lange dutjes gedurende de dag en vermijd schermen voor het slapengaan.
- Vermijd stress. Stress beschadigt hersencellen en beperkt het geheugen, waardoor het risico op de ziekte van Alzheimer toeneemt.
Artikel gaat verder onder de foto
Wie hebben de meeste kans om Alzheimer te krijgen?
Uit wetenschappelijke studies is gebleken dat er een aantal factoren zijn waardoor sommige mensen meer kans hebben om Alzheimer te krijgen. De grootste factor hierin is leeftijd. Volgens statistieken lijdt een derde van de 85-plussers aan de ziekte van Alzheimer.
Maar ook de familiegeschiedenis speelt een rol. Mensen met directe familieleden met de ziekte van Alzheimer hebben meer kans om de ziekte te ontwikkelen. Hierbij hebben we het zowel over erfelijke (genetische) factoren en omgevingsfactoren.
En als laatste speelt ook onze leefstijl een grote rol. Een gezonde leefstijl heeft grote invloed op het ontwikkelen van allerlei ziektes, waaronder Alzheimer.
Bij TK Home Solutions kunt u terecht voor advies over alles wat te maken heeft met ouder worden. Wilt u bijvoorbeeld informatie over een traplift? Of een traplift voor trappen met bochten? Dan bent u bij ons aan het juiste adres.
Meer artikelen lezen over langer thuis wonen of over hobby’s en de voordelen daarvan? Bekijk dan ook alle voordelen van naaien als hobby of lees ons artikel over het seniorenbrein dat harder blijkt te werken dan jonge hersenen.