Voorkomen voedselvergiftiging: blijf gezond met kleine aanpassingen!
Het voorkomen van voedselvergiftiging is uitermate belangrijk voor uw gezondheid. Veel mensen hebben eens in de zoveel tijd last van een voedselvergiftiging en de symptomen die daarbij horen zoals overgeven, diarree, buikpijn en soms koorts. Zeker voor ouderen is het belangrijk om een voedselvergiftiging te voorkomen. Daarom zetten we hier alle informatie over het voorkomen van een voedselvergiftiging op een rij.
Artikel gaat verder onder de foto
Hoe ontstaat een voedselvergiftiging?
Een voedselvergiftiging ontstaat doordat bacteriën zich vermenigvuldigen. Dat gaat het makkelijkst als het warm is. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de bacteriën groeien. Daarom zijn er in de zomer ook 25% meer gevallen van voedselvergiftiging dan in de rest van het jaar.
De meeste voedselvergiftigingen worden veroorzaakt door bacteriën, maar ook een virus of parasiet kan leiden tot een voedselvergiftiging.
Veelal zorgt het eten van bedorven voedsel slechts voor een paar dagen ziekte. Maar onder kwetsbare groepen kan een voedselvergiftiging uiteindelijk zelfs leiden tot de dood. Zeker mensen met een verzwakt immuunsysteem, door ziekte of medicijnen, moeten oppassen met voedsel wat mogelijk bedorven is.
Hoe voorkom je voedselvergiftiging?
De meest prangende vraag bij dit onderwerp is natuurlijk: Hoe voorkom je voedselvergiftiging? Als je buitenshuis een voedselvergiftiging oploopt, dan kun je hier waarschijnlijk weinig aan doen. Daarom leggen we hier de focus op een aantal basisprincipes waarmee je thuis veilig voedsel kunt koken en bewaren:
Wassen
Was uw handen voordat u voedsel aanraakt of klaarmaakt in de keuken. Zorg ook voor een schoon aanrecht en schone keukenattributen zoals snijplanken, messen en keukengerei.
Veel mensen denken dat alle producten moeten worden gewassen. Dit is echter niet het geval bij vlees of gevogelte. Het wassen van kip is dus echt niet nodig en kan zelfs zorgen voor de verspreiding van meer bacteriën.
Ook is het belangrijk om keukendoeken op tijd te vervangen. Het vaatdoekje, de handdoek en theedoek kunnen bronnen van bacteriën zijn, wat tot problemen kan leiden.
Kruisbesmetting
Kruisbesmetting treedt op wanneer een mes of snijplank voor meerdere rauwe ingrediënten wordt gebruikt. Bijvoorbeeld wanneer je op een snijplank eerst vlees snijdt en daarna groenten.
Ook kan kruisbesmetting optreden wanneer je gekookt eten op een oppervlakte plaatst waar eerder rauwe ingrediënten hebben gelegen. Denk aan een gebakken biefstuk op het bord leggen waar het eerst rauw vlees op lag.
Kruisbesmetting kan ook in de koelkast ontstaan als producten niet goed worden bewaard. Wil je eten bewaren? Zorg dan altijd voor afgesloten bakjes en zakjes zodat het niet kan lekken of morsen.
Koken
Gekookt voedsel moet ten minste twee minuten op minimaal 75ºC zijn bereid. Zo weet je zeker dat verkeerde bacteriën dood zijn.
Voedingsmiddelen gemaakt met rauwe eieren, zoals mayonaise en andere sauzen, moeten onmiddellijk worden opgegeten wanneer ze buiten de koelkast zijn. Is er nog iets van over? Zet het dan meteen weer in de koelkast.
Wilt u gekookte restjes opnieuw opwarmen? Verwarm deze dan minimaal twee minuten op 70ºC. Roer het eten goed door om een gelijkmatige warmte te garanderen en warm alleen op wat u ook daadwerkelijk consumeert.
Koel bewaren
De temperatuur van de koelkast mag maximaal 4 of 5 ºC zijn. Als u boodschappen heeft gedaan is het belangrijk om de producten die gekoeld moeten worden zo snel mogelijk in de koelkast te plaatsen.
Artikel gaat verder onder de foto
Andere belangrijke regels omtrent voedsel
- Naast de reeds genoemde regels voor het bewaren en koken van voedsel, kunt u ook nog een paar andere regels aanhouden ter voorkoming van voedselvergiftiging:
- Eet geen rauw deeg (zoals deeg voor koekjes en taarten)
- Ontdooi eten in de koelkast, onder stromend water of in de magnetron
- Marineer voedsel in de koelkast in een afgedekt bakje
- Zorg dat vlees voldoende verhit wordt voor consumptie
- Was altijd uw groenten en fruit
- Let op de houdbaarheidsdatum van producten
- Heeft u een deels beschimmeld product? Nuttig deze dan helemaal niet.
- Bewaar gekookte restjes niet langer dan 3 dagen en in de koelkast.
- Vermeldt de datum op alles wat u invriest.
- Maak de koelkast regelmatig schoon
Houdt u zich aan deze tips? Dan wordt het voorkomen van voedselvergiftiging een eitje!
Meer lezen van TK Home Solutions? Bekijk dan onze algemene informatie over de traplift of een traplift voor rechte trappen. Of leer meer over het belang van fit blijven voor behoud van het welzijn bij senioren of het versterken van uw immuunsysteem.