Veel ongelukken kunnen worden voorkomen door valpreventie in huis
Ieder jaar blijken meer 65-plussers op de Spoedeisende Hulp terecht te komen vanwege een val in of om het huis. Soms kan zo’n val ernstige lichamelijke gevolgen hebben. Een heupbreuk komt het meeste voor en daarna letsel aan het hoofd. Ook al is niet elk ongeluk te voorkomen, toch zijn er wel zaken waar u zelf invloed op kunt uitoefenen.
Om vallen te voorkomen, kunt u verschillende kleine of grote aanpassingen in uw woning doen. Denk bijvoorbeeld aan een veilige positie van uw meubels, het plaatsen van lichtsensoren in bepaalde kamers en misschien wel aan het laten leggen van tapijt op plekken waar u harde tegels heeft. Onze eigen klanten hebben zichzelf ook van veel gemak en veiligheid voorzien door het tijdig laten plaatsen van een trap- of huislift.
Loop eens kritisch door uw woning
Het is een goed idee om eens op uw gemak door alle kamers in uw huis te wandelen en dan kritisch om u heen te kijken. Heeft u mogelijk gevaarlijke drempels in huis, liggen er wellicht kabels los, ligt er een kleedje waarover u kunt struikelen, staat er ergens een stoel voor de benen? Vergeet ook niet om kritisch naar uw trap te kijken. In hoeverre vormt de trap voor u een obstakel en zou een traplift ook voor u een veilige oplossing kunnen zijn?
Speciale aandacht voor de badkamer
De badkamer blijkt de plek waar de meeste valongelukken gebeuren. Op een natte vloer wordt een uitglijder namelijk snel gemaakt en de harde hoeken en tegels in een badkamer kunnen venijnig zijn. Kijk daarom in eerste instantie goed naar uw tegels en kies bij voorkeur voor het aanleggen van een anti-slipvloer als u die nog niet heeft. Ook voor uw douchecabine of voor het bad bestaan speciale anti-slipmatjes.
Veel mensen douchen nog in een bad of hebben een douchecabine met een hoge rand. Omdat het in- en uitstappen met het ouder worden vaak wat moeilijker wordt, kunt u de douchecabine of het bad eenvoudig laten vervangen door een douche zonder instap of kiest u zelfs voor een bad met een handig deurtje.
Ergotherapie voor valpreventie
Vindt u het misschien moeilijk om zelf te bepalen hoe veilig uw eigen woning is? Denk er dan aan om eens een afspraak te maken met een ergotherapeut. Een ergotherapeut is onder meer gespecialiseerd in het (weer leren) uitoefenen van dagelijkse bezigheden. De ergotherapeut komt bijvoorbeeld ook na een ziekenhuisopname bij mensen thuis om advies te geven over mogelijke aanpassingen in hun huis. Alles met als doel om veilig thuis te kunnen blijven wonen. Wist u dat u via uw basisverzekering recht heeft op 10 uur ergotherapie? Daarvoor heeft u geen doorverwijzing nodig van de huisarts.
Spier- en balansoefeningen een leven lang belangrijk
In beweging blijven is uitermate belangrijk. Daarover schreven we al eerder een artikel. Het doen van oefeningen is belangrijk voor behoud van uw spierkracht en daarmee verkleint u het risico op vallen. Voor gerichte spier- en balansoefeningen kunt u ook bij een fysiotherapeut terecht. Helaas wordt fysiotherapie in principe niet vergoed vanuit de basisverzekering. De meeste aanvullende verzekeringen vergoeden wel behandelingen met fysiotherapie. Vraag na bij uw eigen zorgverzekeraar op hoeveel behandelingen u mogelijk recht heeft. Voor een afspraak bij de fysiotherapeut heeft u ook geen doorverwijzing nodig van de huisarts.
Denk ook aan een valpreventie-cursus
Voor ouderen die bang zijn om te vallen, bestaan er speciale valpreventie-cursussen. Uw eigen huisarts kan u daarover informeren. Ze worden in de meeste gemeenten en woonplaatsen georganiseerd.
Overige tips om vallen te voorkomen
- Medicijnen (of combinaties van medicijnen) kunnen duizelingen of slaperigheid veroorzaken. Deze bijwerkingen kunnen de kans op een val vergroten. Laat uw medicijnen dus controleren door uw apotheker.
- Goede, stevige schoenen zijn belangrijk. Als u in huis liever pantoffels draagt, kies dan voor een paar dat voldoende ondersteuning en grip geeft aan uw voeten.
- Eet voldoende en gezond, ook al heeft u misschien weinig trek. Goede voeding helpt u namelijk om fit en sterk te blijven. Bepaalde voedingsstoffen zijn ook heel belangrijk voor het behoud van spierkracht. Denk vooral aan eiwitten en vitamine D.
- Laat uw ogen periodiek controleren, want uw ogen zijn belangrijk voor een goed evenwichtsgevoel.