Versterk uw immuunsysteem, elke dag!
Een sterke weerstand door een goed functionerend immuunsysteem is de beste bescherming voor ons lichaam tegen schadelijke bacteriën en virussen. Zonder ons immuunsysteem zouden we weerloos zijn tegen vrijwel iedere ziekteverwekker. Een goede weerstand is dus ook belangrijk om u te wapenen tegen het coronavirus. In dit artikel leggen we uit wat u zelf zou kunnen doen om uw immuunsysteem te versterken.
Het immuunsysteem eenvoudig uitgelegd
Het hele lichaam is betrokken bij de werking van het immuunsysteem. De taken van ons immuunsysteem kunnen worden onderverdeeld in drie gebieden:
- Het immuunsysteem herkent ziekteverwekkers.
- Het immuunsysteem bestrijdt ziekteverwekkers.
- Het immuunsysteem beschermt uw lichaam tegen veranderde cellen.
Het immuunsysteem bestaat uit de algemene afweer en de specifieke afweer. De algemene verdediging is vanaf de geboorte actief en vormt de eerste frontlinie in de verdediging tegen indringers, met hun zogenaamde ‘killercellen’. Deze zijn ontworpen om te voorkomen dat virussen of andere indringers het lichaam binnendringen. Ze proberen een indringer over te nemen en te vernietigen. Bovendien vormen uw huid, het haar en de slijmvliezen ook een beschermende barrière. De specifieke verdediging van het immuunsysteem ontwikkelt zich alleen tijdens de strijd tegen een indringer in het lichaam. De specifieke afweer vindt plaats samen met andere witte bloedcellen.
Ons immuunsysteem onthoudt de ziekteverwekkers waarmee ze in aanraking is geweest en kan er in de loop van het leven steeds weer op reageren. U begrijpt dat een sterk immuunsysteem dus zeer belangrijk is om gezond te blijven. Er zijn verschillende manieren waarop u zelf uw immuunsysteem kunt ondersteunen en misschien wel een boost kunt geven.
Voeding en weerstand; "Je bent wat je eet"
Onze dagelijkse voeding heeft invloed op het immuunsysteem. In ons artikel Gezond eten speciaal voor ouderen maakten we al een uitstapje naar het belang van een gezonde, evenwichtige voeding speciaal voor senioren. Een van de positieve effecten van gezonde voeding is het behoud van een gezonde darmflora die belangrijk is bij de verdediging van het lichaam, omdat er veel immuuncellen in de darm zitten. Bovendien zijn sommige specifieke vitaminen en mineralen uit voeding belangrijk voor uw weerstand. Denk aan vitamine C, D, zink en selenium. In het bovengenoemde artikel over gezonde voeding voor ouderen kunt u ook lezen uit welke voedingsmiddelen u deze weerstand-ondersteunende voedingsstoffen kunt halen.
Naast vast voedsel is toevoer van vocht erg belangrijk. Drink voldoende water om onder andere te voorkomen dat de neus- en keelzone uitdrogen. Zo zorgt u voor de natuurlijke barrière die helpt tegen het binnendringen van virussen.
Alcohol en sigaretten hebben juist een negatief effect op de werking van het immuunsysteem. In het belang van uw gezondheid raden we u dus aan om deze stimulerende middelen zoveel mogelijk te vermijden. Te veel suiker kan ook het vermogen van witte bloedcellen om virussen en andere indringers af te weren, aantasten. Wees dus matig met het gebruik van suiker; het zit ‘verstopt’ in misschien wel meer voedingsmiddelen dan u denkt!
De gunstige effecten van zonlicht
Vitamine D neemt een bijzondere plaats in onder de vitaminen. Dat komt omdat het slechts in zeer beperkte mate uit voeding kan worden gehaald. Ons lichaam maakt het voornamelijk zelf aan door blootstelling van onze huid aan zonlicht. Strikt genomen is vitamine D geen echte vitamine, maar de voorloper van een hormoon dat het afweersysteem van het lichaam mobiliseert. Het is goed voor de kalkhuishouding, heeft een positieve invloed op het immuunsysteem en speelt een rol bij het behouden van soepele spieren. Neem daarom regelmatig een wandelingetje, haal een frisse neus in de ochtendzon op uw balkon of drink uw kopje koffie in de tuin.
Op oudere leeftijd neemt de aanmaak van vitamine D door ons lichaam echter af en anderzijds zijn er ook ouderen die gewoon niet meer zo vaak buiten komen. Door te weinig zonlicht produceren zij minder vitamine D in de huid. De Gezondheidsraad adviseert daarom vrouwen van 50 jaar en ouder om elke dag 10 mcg vitamine D extra in te nemen als voedingssupplement. Voor mannen en vrouwen van 70 jaar en ouder geldt het advies van 20 mcg per dag. Vitamine D is bij de drogist en apotheek verkrijgbaar in de vorm van druppels of kleine tabletjes.
Frisse lucht is belangrijk
Maar dat wist u vast al. Toch zijn we in Nederland heel goed in het dicht houden van onze ramen. Het kan snel (te) fris zijn, vooral voor ouderen. Onze goed geïsoleerde huizen moeten echter met regelmaat goed worden gelucht. Een aantal minuten luchten resulteert al in een gezonde luchtdoorstroom, maar ons advies zou zijn om minimaal een half uurtje lekker de ramen tegen elkaar open te zetten.
Een wandeling in de frisse buitenlucht is ook goed voor behoud van een gezonde bloedsomloop. Houd in deze tijd omwille van uw veiligheid rekening met de 1,5 meter afstand tot elkaar, door rustige paden te nemen. Op die manier minimaliseert u het risico op besmetting met het coronavirus. Als u een eigen tuin heeft, kunt u de benen strekken op veilig terrein.
Lichaamsbeweging voor de weerstand
Lichaamsbeweging heeft een positief effect op vrijwel alle lichaamsfuncties, dus ook op het immuunsysteem. Vooral tijdens het ouder worden, wordt geadviseerd om in beweging te blijven. Voor een sportieve activiteit hoeft u tegenwoordig uw huis niet te verlaten. Denk bijvoorbeeld aan het doen van yoga- of krachtoefeningen in de woonkamer. We begrijpen dat u wellicht juist een thuislift of traplift in woning heeft laten installeren, omdat bewegen niet meer zou makkelijk gaat. Gelukkig kunt u veel oefeningen ook doen op een stoel. Lees ook onze tips om fit te blijven binnenshuis.
Vermijd stress-situaties en krijg voldoende slaap
Ook ontspanning en voldoende slaap zijn belangrijk voor uw (mentale) gezondheid. Veel mensen krijgen helaas moeite met doorslapen naarmate ze ouder worden. Toch is het belangrijk om per nacht circa 8 uur te slapen om uitgerust en fit te zijn voor de dag. Tijdens de slaap is het lichaam ook druk met het versterken van uw immuunsysteem.
Ter ondersteuning van een gezond slaapritme is het belangrijk om minimaal een uur per dag het zonlicht te zien. Het beste is om de zon op uw gezicht te krijgen, zo snel als u wakker bent. Daglicht heeft dan het meest gunstige effect op uw slaap-waak ritme; de zon functioneert als een soort wekker voor uw hersenen.
Naast voldoende slaap is het ook belangrijk om stress-situaties te vermijden. De energie die wordt verbruikt in stress-situaties, wilt u juist bewaren om veerkrachtig te blijven!
We zijn benieuwd welke stappen u zelf neemt om uw gezondheid te ondersteunen en hopen dat we u daarbij hebben kunnen helpen met de tips in dit artikel.