Ouderen en hitte: hoe gaat u het beste om met warmte?
We kijken uit naar zomerse dagen, maar hoge temperaturen zijn niet voor iedereen goed te verdragen. Zodra de zomertemperatuur in Nederland naar extreme hoogte stijgt, dan hebben ouderen en chronisch zieken daar vaak last van. Ouderen en hitte is geen al te beste combinatie. Hier leest u alles wat u kunt doen om koel te blijven en hoe u oververhitting kan voorkomen. Zo wordt ouderen en hitte toch nog een goede combinatie.
Herken het verschil tussen oververhitting en koorts
Koorts kan een symptoom zijn van een ziekte. Een hogere lichaamstemperatuur kan echter ook een gevolg zijn van oververhitting door het warme weer. Wanneer u twijfelt, dan is het te adviseren om minimaal 30 minuten in een koele ruimte door te brengen. Wanneer uw lichaamstemperatuur hierdoor daalt, dan heeft u mogelijk last van oververhitting (gehad). In dat geval is het goed om rustig aan te doen en vooral ook voldoende water te drinken. Wanneer uw lichaamstemperatuur na 30 minuten rust in een koele ruimte nog steeds hoog is, dan heeft u mogelijk koorts. Neem dan contact op met een arts.
Ouderen en warmte: hoe omgaan met te warm weer?
Bent u kouwelijk aangelegd of heeft u het altijd warm? Ouderen en warmte is ook een persoonlijk verhaal. Want de omgang met warmte verschilt van persoon tot persoon en heeft onder andere te maken met uw fysieke gesteldheid. Voor diegenen die het normaliter al snel warm hebben en niet uitzien naar de hoge zomertemperaturen, zijn de onderstaande tips zeker zeer welkom. Ze helpen ouderen met hitte om te gaan.
Gebruik van een ventilator of airconditioning
Tijdens extreem warme dagen kan het heerlijk zijn om een ventilator of airconditioning in huis te hebben. Het is aan te raden om extra frisse lucht uw huis binnen te laten door ramen en/of deuren open te zetten op tijdstippen dat het buiten koeler is, zoals ‘s avonds, ‘s nachts en ‘s ochtends vroeg. Let wel op voor inbrekers en doe dit altijd alleen wanneer u zelf thuis bent. Uiteraard kunt u ook een ventilator of airco gewoon gebruiken maar zorg dat de airco niet te koud staat en voorkom dat deze steeds op één plek op uw lichaam blaast.
Ouderen en warmte: Voldoende blijven drinken is belangrijk
Zweten heeft een belangrijke functie, namelijk het op peil houden van uw lichaamstemperatuur. Als het erg warm is, dan verliest uw lichaam veel vocht door te zweten. Het is daarom belangrijk om vooral op warme dagen goed op te letten of u voldoende drinkt. Ouderen hebben namelijk vaak minder dorst. Probeer minstens 2 liter water te drinken op een dag, en meer als u veel transpireert. Water kunt u opleuken en extra verfrissend maken met schijfjes sinaasappel, citroen, komkommer of wat takjes munt. Als u merkt dat u minder plast of wanneer uw urine donkerder van kleur wordt, dan is dit een teken dat u te weinig vocht binnenkrijgt. Neem contact op met een arts als u zich suf of duizelig voelt of zelfs hoofdpijn heeft. Let op met het gebruik van alcoholhoudende dranken tijdens warm weer, want deze onttrekken juist vocht aan het lichaam.
Goed blijven eten voor energie
U herkent dit vast, bij hogere temperaturen wordt de eetlust minder. Daarom eten veel mensen graag lichte maaltijden in de zomer, zoals frisse salade of koude soep. Toch is het belangrijk om te blijven eten voor behoud van uw energie. Een idee is om regelmatig wat kleins of lichts te eten. Zo houdt u uw energielevel gedurende de dag op peil. Zweet u veel door het warme weer? Let dan goed op voldoende zoutinname. Een soepje of kommetje bouillon vult het via transpiratie verloren zout eenvoudig aan.
Houd uw lichaam en geest koel
Het warme weer vraagt om een trager tempo en misschien wel een dagelijkse ‘siësta’. Ouderen en hitte betekent het rustiger aan doen, in de schaduw of koelte binnen blijven en beperk vooral rond het middaguur uw fysieke activiteiten. Dan is namelijk het heetste moment van de dag. Gebruik de koele ochtend en avond voor het doen van uw boodschappen of een verkoelende wandeling.
Qua kleding kunt u op warme dagen het beste kiezen voor luchtige, katoenen of linnen kleding en draag buiten een zonnehoed of pet. Heeft u behoefte aan directe verkoeling? Neem dan een lekker koud voetenbad, leg een natte doek in uw nek of neem een koele douche.
Hoe houdt u uw woning koel?
Het slim gebruiken van uw eigen zonwering, ventilatie en/of airconditioning, zorgt ervoor dat uw huis binnen lekker koel blijft. Heeft u gordijnen? Sluit ze dan gerust op zonnige dagen zodra de zon op het raam staat. Wanneer de zon niet naar binnen schijnt, warmt uw woning veel minder snel op. Een raam openzetten op warme dagen heeft meestal niet veel zin. Vaak is de lucht buiten zelfs warmer dan binnen.
Heeft moeite met de trap? Overweeg dan een traplift. Wij hebben een uitgebreide collectie trapliften die altijd op maat kunnen worden gemaakt. Meer over de beste traplift voor uw trap leest u hier.
Let extra op elkaar
Tijdens warm weer is het altijd belangrijk om extra aandacht te hebben voor kwetsbare mensen in uw omgeving, zoals ouderen en zieken. Zij hebben soms extra hulp nodig bij bijvoorbeeld boodschappen doen of het uitlaten van hun hond. Vraag aan uw omgeving hoe het gaat en of ze hulp kunnen gebruiken. Samen zorgen we dat ouderen en hitten een prima combinatie blijven!