Omgaan met schaamte
Omgaan met schaamte klinkt ingewikkeld, maar ook u kunt het! Schaamte kan in verschillende gradaties voorkomen, en korter of langer aanhouden. Het gevoel van schaamte is vaak wel taboe, waardoor mensen er ook niet graag over praten. Het gevolg is dat we ons vaak schamen voor het schaamtegevoel. Daarom kunt u zich maar beter iets zekerder voelen over uw schaamte, waardoor u positiever met dit gevoel kunt omgaan.
Wat is schaamte?
Wat is schaamte precies? Het ontstaat eigenlijk wanneer er een verschil ontstaat tussen iemands ware zelf en de persoon die hij wil zijn.
Sommige wetenschappers denken dat schaamte aangeboren is, anderen denken dat het zich ontwikkelt, meestal in de eerste twee tot drie levensjaren. Schaamte is hoe dan ook één van de eerste emoties in evolutionaire termen gezien.
Schaamte komt in alle culturen voor, in het algemeen bestaat er niemand zonder schaamte. Schaamte en schuldgevoel zijn dan weer twee verschillende zaken. Schaamte hoort bij de persoonlijkheid, terwijl schuld voortkomt uit (wan)gedrag. Bij schuld heeft u specifiek iets gedaan.
De functie van schaamte
Schaamte kan een beschermende functie hebben. Het vertelt ons dat er iets mis is. U kunt zich schamen voor een individu, maar ook voor een groep.
Doordat uw lichaam doorheeft dat er iets mis is, wordt u zich bewust van uw gedrag.
We hebben allemaal in onze eigen cultuur aangeleerde manieren van hoe iets hoort of moet. Om die reden schamen wij ons in onze cultuur voor naaktheid.
Schaamte is ook nuttig voor sociale interactie. Het zorgt ervoor dat u niet roekeloos en ongeremd handelt en daarmee anderen onbedoeld pijn doet. Op die manier ontwikkelt u uw persoonlijkheid.
Zo ziet u dat schaamte zeker nuttig kan zijn en misschien zelfs wel nodig is. Uiteraard kan het ook vervelend zijn, wanneer u met het verstrijken van de jaren minder zelfstandig wordt en last krijgt van lichamelijke ongemakken.
Veel ouderen schamen zich hiervoor en dat maakt de situatie nog ongemakkelijker. Hoe kun u omgaan met schaamte?
Omgaan met schaamte
Omarm wat wel nog lukt, en probeer oplossingen te vinden voor wat niet meer lukt. Wordt traplopen bijvoorbeeld lastig? Denk dan eens na over een traplift, waarmee u eenvoudig elke trap op- en af komt.
Het is een slimme keuze, omdat u door een kleine aanpassing verder zo mobiel en zelfstandig mogelijk blijft. Omdenken dus: een traplift voelt misschien als een stap achteruit, maar het is er juist een vooruit: u behoudt uw zelfstandigheid!
Er is ook een traplift voor trappen met bochten, zodat er voor elke woning een geschikte oplossing is.
Schaamte overwinnen: ook u lukt het!
Hoe kunt u schaamte overwinnen? U kunt zich schamen voor iets wat u heeft gedaan, of iets wat u wellicht niet kunt. U heeft het gevoel dat u moet voldoen aan de verwachtingen van anderen.
We geven u graag enkele tips om deze schaamte te voorkomen, of om te buigen in iets positiefs.
1. Bekijk de situatie vanuit een andere hoek
In geval van schaamte, kunt u zich ook eens verplaatsen in de ander. Is wat er was voorgevallen, nu echt zo om u voor te schamen?
Hoe zou u reageren als u de ander was? In veel gevallen zult u voor de ander een stuk milder zijn dan u nu voor uzelf bent in uw schaamtegevoel. Probeer het gevoel van “het geeft niks” ook op uzelf toe te passen.
2. Leer van uw fouten
Van fouten kunt u leren. Een stom ongelukje kan gebeuren, en zult u het de volgende keer voorkomen. Bent u onzeker over wat u kunt? Lees u vooraf in! U zal zich dan zekerder voelen en u minder snel schamen voor uw onkunde.
Lees bijvoorbeeld ons artikel voor tips over whatsapp en krijg het appen helemaal onder de knie!
3. Lach erom!
Lachen is altijd positief en gezond. Lach om de situatie en buig het zo om een positieve gebeurtenis. U hoeft zich de volgende keer niet meer te schamen!
Omarm dat schaamte erbij hoort in het leven en zelfs een nuttige functie heeft. Omgaan met schaamte is niet ingewikkeld wanneer u niet te streng bent voor uzelf!
Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan
Maak gebruik van ons voordeel en krijg tot €1000 korting!