Normale hartslag bij oudere mensen: Waarom het belangrijk is een normale hartslag te behouden
We willen ons allemaal goed voelen, fit blijven en de energie hebben om onze dagelijkse bezigheden te doen en hobby's uit te oefenen. Daarom is het een goed idee om boven de 65 jaar regelmatig uw gezondheid te controleren en beter op uw gezondheid te letten, te beginnen met het meten van uw hartslag (of hartritme). Want de hartslag bij oudere mensen is een belangrijke indicator als het aankomt op gezondheid.
Hartslag per leeftijd
De hartslag wordt gemeten aan de hand van het aantal hartslagen per minuut (bpm) en is samen met de lichaamstemperatuur, de bloeddruk en de ademhaling een van onze belangrijkste vitale functies. Dankzij de slagen die het hart elke minuut maakt, wordt het bloed gecirculeerd naar de verschillende delen van ons lichaam (voeten, handen, hersenen, enz.) en gaat het via de aderen terug naar het hart, waardoor het lichaam gezond blijft.
Het regelmatig meten van de hartslag bij oudere mensen is daarom een goede gewoonte die ons kan helpen hart- en vaatziekten te voorkomen.
Over het algemeen ligt de hartslag in rust van een volwassen persoon in goede conditie rond de 70 bpm. Het is echter goed om te onthouden dat deze niet voor iedereen gelijk is en kan afhangen van verschillende factoren zoals leeftijd, geslacht, aanwezigheid van ziekten, lichamelijke conditie, dieet en lichaamsgewicht. Ook de hartslag van oudere mensen ligt dus veelal niet meer op de 70 bpm.
Wat is een normale hartslag bij oudere mensen?
Zoals we hebben gezien speelt leeftijd een rol bij de hartslag bij oudere mensen. Met het vorderen van de leeftijd neemt namelijk ook de verstijving van de hartwanden toe, wat vooral bij personen met diverse systemische ziekten (d.w.z. die meerdere systemen aantasten) kan leiden tot hartfalen. Dit betekent niet dat het hart slecht of slechter functioneert, maar alleen dat de hartslag simpelweg lager is.
De hartslag van een oudere varieert van minimaal 60 tot maximaal 80 slagen per minuut in rusttoestand. Als de waarden lager zijn dan 60 betekent dit dat er sprake is van bradycardie (trage hartslag), terwijl meer dan 80 duidt op tachycardie. De vraag “wat is een normale hartslag bij oudere mensen” is dus te beantwoorden met: 60 tot maximaal 80 bpm.
Als u een afwijking opmerkt, moet u onmiddellijk contact opnemen met uw arts: bij ouderen kan een daling van de hartslag tot ernstige schade leiden.
Hoe hartslag bij oudere mensen meten?
De hartslag wordt gemeten met een elektrocardiogram, dat ons een zeer nauwkeurige meting van de waarden geeft. Gelukkig kunnen we tegenwoordig ook gebruik maken van kleine elektronische meetapparaten die we thuis kunnen bewaren en waarmee we de schommelingen zelfstandig kunnen controleren: namelijk de hartslagmeter en de saturatiemeter, die naast de hartslag ook de het zuurstofgehalte in uw bloed meet.
Er zijn verschillende modellen hartslagmeters op de markt, maar na het 65e levensjaar verdient het de voorkeur om er een te gebruiken die is uitgerust met een borstband, waarmee een nauwkeurigere meting mogelijk is.
Normale hartslag bij ouderen: controleer óók uw bloeddruk
Men mag niet vergeten dat zelfs wanneer de hartslagwaarden normaal zijn, de bloeddruk nog steeds verhoogd of verlaagd kan zijn.
Bloeddruk of arteriële druk geeft de druk aan die het bloed uitoefent op de wanden van de bloedvaten. In een notendop is de meting ervan cruciaal omdat men zo kan zien of het hart de nodige kracht heeft om het bloed door de slagaders te stuwen.
Hartslag en bloeddruk zijn dus twee verschillende indicatoren van onze gezondheid die ook verschillende instrumenten vereisen: terwijl wij de hartslagmeter gebruiken voor de frequentie, wordt de bloeddrukmeter vooral gebruikt om de bloeddrukwaarden te onderzoeken.
Lage hartslagen bij ouderen: wanneer moet u zich zorgen maken?
Als er boven de 65 jaar waarden onder de 60 slagen per minuut worden geregistreerd of als er schommelingen in de hartslag optreden, moet zo snel mogelijk contact worden opgenomen met de behandelend arts. Hoewel het normaal is dat de hartslag afneemt met de leeftijd, kan het overschrijden van bepaalde waarden wijzen op bepaalde aandoeningen die zeker moeten worden onderzocht.
Als de hartslag onder de 50 slagen komt (bradycardie), kunnen symptomen als vermoeidheid, kortademigheid, geestelijke verwarring, lichamelijke vermoeidheid, duizeligheid, desoriëntatie en instabiliteit optreden. Als uw hart daarentegen de 80 slagen overschrijdt (tachycardie), kan het gevoel ontstaan dat u uw hart in uw keel voelt kloppen en tevens kan ademnood optreden.
Afgezien van de afzonderlijke symptomen zijn te lage of te hoge waarden een teken dat het hart niet goed pompt. En men moet ze niet onderschatten of proberen zelfmedicatie toe te passen. Want als het hart niet goed werkt, bijvoorbeeld bij ritmestoornissen, kunnen er stolsels ontstaan die beroertes of hartaanvallen kunnen veroorzaken.
Alleen onder controle van de behandelend arts en cardioloog kan de aard van het probleem worden onderzocht en de aanwezigheid van uitlokkende factoren, zoals een erfelijkheid, schildklierprobleem of een allergie voor bepaalde medicatie worden nagegaan. De hartslag bij oudere mensen is dus zeker iets om in de gaten te houden.
Hoe uw hartslag verlagen: aanbevelingen
Hier volgen enkele tips om op uw hoede te zijn en uw hart zo veilig mogelijk te houden!
- Controleer uw hartslag en bloeddruk, met elektronische bloeddrukmeters, 's morgens zodra u wakker wordt of 's avonds als u last hebt van onregelmatige hartkloppingen. Noteer de waarden en neem ze mee naar uw arts of specialist.
- Laat om de zes maanden uw bloed onderzoeken als u gezond bent, en vaker als u een medische aandoening heeft.
- Laat elk half jaar een cardiologisch onderzoek uitvoeren en elk jaar een elektrocardiogram om ritmestoornissen te voorkomen en te controleren. Als u aan hoge bloeddruk lijdt of eerder een hartaanval of cerebrale ischemie hebt gehad, moet u deze controles meerdere keren per jaar laten uitvoeren.
- Drink veel water, maar niet meer dan anderhalve liter.
- Eet gezond met een gevarieerd voedingspatroon dat geschikt is voor ouderen en vraag bij twijfel een voedingsdeskundige om hulp.
- Doe aan sport of lichte lichaamsbeweging. Twee keer per week 30 minuten wandelen in een normaal en/of stevig tempo of elke dag 10 minuten is ook heel goed voor de hartslag bij oudere mensen.
- Stop met roken. Roken is een belangrijke risicofactor en hangt ook nauw samen met beroertes en hartaanvallen. Het is nooit te laat en er zijn tal van initiatieven die u kunnen helpen bij het stoppen.
Langer zelfstandig thuis wonen?
Ouderdom komt met gebreken en helaas kunnen ook wij deze niet volledig voorkomen maar wij kunnen u wel helpen langer zelfstandig thuis te blijven wonen. Dit doen wij graag met onze innovatieve trapliften op maat.
Wilt u meer weten over trapliften? Wij helpen u graag met deskundig advies en een persoonlijk gesprek aan huis!
Wilt u meer artikelen lezen zoals wat is een normale hartslag bij oudere mensen? Lees dan ook eens “Uw nieren gezond houden? Dat doet u zo!”.
Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan
Maak gebruik van ons voordeel en krijg tot €1000 korting!