Welkom bij TKE Home Solutions (voorheen Thyssenkrupp Home Solutions)

Skip Navigation

Toename plaagdieren in en om huis; wat u ertegen kunt doen

Wie last heeft van plaagdieren in het huis of buitenshuis, zoals wespen, teken, bedwantsen of ratten, kan hiervan een melding maken bij het Kenniscentrum- en Adviescentrum Dierenplagen (KAD). Voorgenoemde plaagdieren lijken momenteel namelijk extra te floreren in en om huis.

Meer meldingen tijdens de coronacrisis

Uit actuele cijfers blijkt dat veel mensen momenteel een melding maken. Er komen nu 50% meer meldingen binnen dan op hetzelfde moment vorig jaar, aldus KAD-directeur Bastiaan Meerburg. Een van de redenen is dat mensen door corona nu meer thuis zijn en de plaagdieren dus eerder opmerken. Maar een andere reden kan zijn dat we te maken hebben met een gedragsverandering van de plaagdieren. Normaal gesproken leven ratten bijvoorbeeld ook van de restjes van restaurants, maar door de sluiting van alle horeca moeten zij actief op zoek naar nieuwe voedselbronnen. Dat zijn nu ook openstaande afvalcontainers in tuinen of woongebieden. U kunt gelukkig zelf iets doen in de bestrijding van plaagdieren in en om het huis.

Bestrijd ratten om het huis

Veel van de plaagdiermeldingen gaan momenteel over ratten. Het bestrijden van ratten met gif mag in Nederland niet, daarom is het belangrijk om te voorkomen dat u ratten aantrekt. Het is wijs om geen voedselresten te laten slingeren rondom huis en ook belangrijk om de afvalbakken goed gesloten te houden. Overtollig vogelvoer is ook aantrekkelijk voor ratten. Laat niet-opgegeten vogelvoer dus niet liggen in de tuin.

Voorkom een tekenbeet

De teek is een ander diertje dat nu veel problemen veroorzaakt. Vooral in de maanden juni en juli zijn teken heel actief en kunnen zij de ziekte van Lyme of het TBE-virus overdragen. Als na een tekenbeet niet adequaat wordt gehandeld, dan kan de ziekte van Lyme chronisch worden. Het TBE-virus kan een hersenvliesontsteking veroorzaken. Het is dus verstandig om buitenshuis altijd alert te zijn op de aanwezigheid teken. Veel mensen denken dat teken alleen leven in bossen en in parken met hoog gras, maar dat is niet helemaal waar. In principe kunt u teken vinden op alle plekken waar het groen is, dus ook in de (eigen) tuin en in bermen. Neem na een wandeling in de buitenlucht dus even de tijd om uw lichaam te controleren. U kunt eventueel de speciale teken-app downloaden om te zien waar de teek momenteel actief is.

Steeds meer meldingen van ‘draaigatje’ mier

Het Kenniscentrum- en Adviescentrum Dierenplagen krijgt ook steeds meer meldingen binnen over het draaigatje, een specifieke mierensoort. Oorspronkelijk kwam deze mier alleen voor in het Middellandse Zeegebied, maar waarschijnlijk is het beestje door import van olijfbomen naar ons land gekomen. De mier is klein, maar kan veel schade veroorzaken. Het draaigatje kan gangen tot wel 150 meter graven en leeft in enorme families. Hierdoor verzakken tuinen en soms zelfs hele straten. Ook staat deze mier erom bekend om huizen binnen te dringen en op zoek te gaan naar voedsel. De ontlasting van baby’s is voor deze mier een lekker hapje. Mieren in uw huis is al vervelend genoeg, maar wat het helemaal erg maakt bij het draaigatje is dat het vaak hele kolonies tegelijk zijn waar u mee te maken krijgt.

Helaas kunt u zelf niet heel veel doen om deze hardnekkige mier te bestrijden. Het KAD is zelf op dit moment wel bezig met het bestrijden van de draaigatjes die in Nederland actief zijn. Er is een specifiek soort aaltjes die goed lijkt te werk tegen deze mier. De groei van de mier kan zo al met 50 procent worden beperkt. Een mooie stap vooruit.

De bedwants, een ware nachtmerrie

Vermoedelijk heeft dit beestje zich in veel hotels en vakantiehuisjes schuilgehouden tijdens de coronacrisis: de bedwants (‘bed bug’ in het Engels). Een bedwants heeft ongeveer het formaat van een appelpitje en is bruin van kleur. Het kleine diertje voedt zichzelf met mensenbloed en verschuilt zich vooral in matrassen, bedframes en achter plinten. Het diertje komt ’s nachts tevoorschijn om toe te slaan op zijn slachtoffer. Vaak bijt een bedwants 3 keer achter elkaar. Het resultaat is enorm jeukende, rode bultjes over het lichaam. Helaas kunnen bedwantsen meer dan 6 maanden overleven zonder toevoer van ‘voedsel’. Daardoor zijn ze de coronaperiode waarschijnlijk goed doorgekomen.

Bedwantsen komen vooral voor in vakantie-accommodaties waar veel verschillende mensen een bezoek brengen en daarom is het diertje vooral vervelend voor vakantiegangers. De bedwants laat zich heel makkelijk vervoeren in koffers of reistassen en gaat zo van accommodatie naar accommodatie of zelfs mee naar huis. Een hele hotelkamer of heel hotel kan worden besmet doordat 1 iemand 1 bedwants meenam. We raden u aan om voorafgaand aan het boeken van een accommodatie goed de recensies door te lezen. Leest u daar iets over bedwantsen? Ga dan niet. Bedwantsen zijn een ware nachtmerrie tijdens de vakantie en u wilt ze ook zeker niet meenemen naar huis!

Weet u niet zeker of er in uw accommodatie bedwantsen zijn? Pas dan goed op en controleer bij aankomst bijvoorbeeld altijd de randen van het bed. Bruine strepen kunnen ontlasting van de bedwants zijn. Zet bovendien nooit uw bagage open op de grond, tegen de muur of onder het bed. Beter kunt u uw bagage op een tafeltje of op een daarvoor bestemd bagagerek plaatsen. Ook dan is het belangrijk dat het rek of het tafeltje niet dicht tegen de muur staat.

Wat te doen bij bedwantsen?

Zodra u vermoedt dat er bedwantsen op uw vakantieplek zijn of in uw bagage zitten, moet u bij thuiskomst alles zeer goed schoonmaken. Het is belangrijk dat u uw bagage niet binnen, maar buiten uitpakt en dat u alles zo snel mogelijk op 60 graden wast. Daar doet u geen wasgoed bij wat niet is mee geweest op vakantie. Vervolgens strijkt u alles zo heet mogelijk. Het is bovendien belangrijk om uw reistas of koffer goed schoon te maken en het liefst buiten te laten staan. Het schoonmaken van uw reistas of koffer doet u ook buiten en met water van minimaal 60 graden. Bedwantsen zitten vooral graag op de naadjes en in hoekjes, maak daarom vooral die plekjes goed schoon.

Wespennesten

De wesp vormt momenteel nog niet echt een probleem in Nederland, maar zal zich in de maand augustus naar verwachting weer laten zien. Tegenwoordig kan een wespennest op verschillende manieren worden bestreden. Het is mogelijk om het nest volledig te laten verwijderen, maar u kunt er ook voor kiezen om het te laten verplaatsen. Wespen kunnen namelijk niet alleen vervelend zijn voor de mens, het zijn ook nuttige insecten voor de natuur.

U kun zogenaamde ‘bijenbekjes’ in de ventilatiegaten van uw woning plaatsen om te voorkomen dat u te maken krijgt met een wespennest. Daarmee zorgt u ervoor dat er geen insectennesten in de muren van uw huis gemaakt kunnen worden. Bijenbekjes kunt u kopen bij tuin- en kluscentra. Het is momenteel echter wel te laat voor het plaatsen van bijenbekjes, want dat moet gebeuren als de nesten nog niet zijn gemaakt. Bijvoorbeeld in het najaar. U kunt er wel voor zorgen dat uitvliegende wespen uw huis niet opzoeken, door afvalcontainers goed af te sluiten. Dat zijn voor wespen namelijk fijne voedselbronnen.

Jeuk van de eikenprocessierups

Het zal u niet verrassen dat de eikenprocessierups een diertje is waarover het KAD in 2019 veel meldingen ontving. Het aantal meldingen in 2020 valt echter wel mee. Toch is het nog steeds oppassen geblazen, want de rupsen die er wel zijn, hebben brandhaartjes die bij u jeukende plekken kunnen veroorzaken. Deze kleine brandhaartjes kunnen overal terecht komen, omdat ze worden verspreid door de wind. Het is dus nooit 100% te voorkomen dat u ermee in aanraking komt, maar het is wel verstandig om in ieder geval niet te dicht in de buurt van besmette eikenbomen te komen. Deze bomen zijn vaak gemarkeerd met wit-rood lint, zodat duidelijk is dat er eikenprocessierupsnesten inzitten. De brandhaartjes blijven ook drijven op water, zo is nu bekend. Het wordt daarom ook afgeraden om te zwemmen onder besmette eikenbomen. Hondeneigenaren kunnen hun huisdier beter ook niet laten zwemmen in dit water waar brandhaartjes kunnen drijven.

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

gratis informatiepakket tk home solutions

Maak gebruik van ons voordeel en krijg tot €1000 korting!

Graag ontvangen wij ook uw voornaam
Wij ontvangen graag ook uw achternaam
Voer uw telefoonnummer in
Mogen wij uw e-mail adres ook ontvangen?
Vul hier een geldig email adres in

Bevestig de wettelijke kennisgeving

Hartelijk dank voor uw trapliftbrochure aanvraag

Wij hebben uw gegevens in goede orde ontvangen. Wij zullen binnenkort met u contact opnemen om uw situatie te bespreken zodat wij u de juiste informatie kunnen toesturen of zelfs een afspraak kunnen maken met één van onze adviseurs bij u thuis.

Indien u in de tussentijd vragen heeft, kunt u ons altijd bereiken op ons gratis telefoonnummer 0800 5003.

Wilt u een traplift- of huisliftbrochure? Vraag hier uw gratis brochure aan

Graag ontvangen wij ook uw voornaam
Wij ontvangen graag ook uw achternaam
Voer uw telefoonnummer in
Mogen wij uw e-mail adres ook ontvangen?
Vul hier een geldig email adres in

Bevestig de wettelijke kennisgeving

Hartelijk dank voor uw brochure aanvraag

Wij hebben uw gegevens in goede orde ontvangen. Wij zullen u de gevraagde traplift- en huisliftbrochure toesturen. Indien u uw telefoongegevens heeft achtergelaten, nemen wij tussentijds nog even contact met u op om ervoor te zorgen dat u de juiste informatie van ons zult ontvangen of zelfs een afspraak kunnen maken met één van onze adviseurs bij u thuis.

Indien u in de tussentijd vragen heeft, kunt u ons altijd bereiken op ons gratis telefoonnummer 0800 5003.

Met vriendelijke groeten,
Bert Grootjen
Algemeen Directeur
thyssenkrupp Home Solutions NV, branch NL

Terug naar boven

Neem voor meer informatie contact met ons op.

Voor vragen, kunt u ook gratis bellen met:
0800-5003

Terug

Afspraak maken

Ja, ik heb interesse in een gratis adviesgesprek.

Of het nu gaat over uw persoonlijke situatie, het type lift, financieringsmogelijkheden of de aanvraag van een subsidie. Wij beantwoorden al uw vragen.

Graag ontvangen wij ook uw voornaam
Wij ontvangen graag ook uw achternaam
Graag ontvangen wij ook uw telefoonnummer, zonder spaties
Terug

Ik wordt graag teruggebeld

Heeft u vragen of verzoeken? Wij bellen u graag terug.

Graag ontvangen wij ook uw voornaam
Wij ontvangen graag ook uw achternaam
Graag ontvangen wij ook uw telefoonnummer, zonder spaties
Terug

Ontvang de uitgebreide brochure

Ja ik ontvang graag de gratis brochure met uitgebreide informatie over de producten van TK Home Solutions.

Graag ontvangen wij ook uw voornaam
Wij ontvangen graag ook uw achternaam
Graag ontvangen wij ook uw telefoonnummer, zonder spaties

Afspraak maken

Dank u, uw verzoek is succesvol ingediend. Wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

Ik wordt graag teruggebeld

Dank u, uw verzoek is succesvol ingediend. Wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

Ontvang de uitgebreide brochure

Dank u, uw verzoek is succesvol ingediend. Wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

Afspraak maken

Er is hier iets fout gegaan. Probeer het nog eens. Dank u wel.

Ik wordt graag teruggebeld

Er is hier iets fout gegaan. Probeer het nog eens. Dank u wel.

Ontvang de uitgebreide brochure

Er is hier iets fout gegaan. Probeer het nog eens. Dank u wel.