Corona & nepnieuws
In het verleden, toen de gedrukte krant onze belangrijkste informatiebron was, verspreidde informatie minder snel dan nu. Met digitalisering verspreidt informatie zich enorm snel, vooral via internet. Helaas is niet alles wat wordt gepubliceerd echt waar. We hebben het over nepnieuws. Op het moment van de corona-pandemie neemt het nepnieuws een hoge vlucht. We laten u zien hoe u desinformatie kunt herkennen en hoe u hiermee moet omgaan.
Een paar weken geleden verspreidde een vals spraakbericht zich als een olievlek op WhatsApp waarin werd geclaimd dat COVID-19 zou verergerd worden door het gebruik van ibuprofen. Een andere theorie die over verschillende Facebook-groepen werd verspreid, was dat het coronavirus in een laboratorium is ontstaan om geld te verdienen met de verkoop van medicijnen. Deze en vele andere valse informatie circuleert momenteel op internet (let op: aan het einde van dit artikel vermelden we andere populaire voorbeelden) en is al miljoenen keren bekeken. Het grootste gevaar van desinformatie is dat mensen het als waar beschouwen en tot gevaarlijk gedrag kunnen leiden. In het Verenigd Koninkrijk dachten mensen bijvoorbeeld dat de vector hoogspanning pylonen van mobiele telefoons verlicht waren, in de veronderstelling dat straling het ontstaan van corona-infecties bevorderde.
Maar hoe herken je nepnieuws? We hebben een paar tips samengesteld zodat je niet verstrikt raakt in valse rapporten:
- Bron controleren : controleer de inhoud zorgvuldig op uw herkomst. Is dit duidelijk genoemd of eerder onduidelijk? Kent u de bron? Zo niet, dan moet u sceptisch zijn.
- Zelfs mensen met een veronderstelde doctorstitel zijn niet altijd geloofwaardig. Vraag naar de bedoelingen van de bron.
- Haal uw informatie uit bekende en gerenommeerde bronnen: bekende media zoals de NOS zijn betrouwbare informatiebronnen. Je kunt ook de informatie van de Wereldgezondheidsorganisatie en het RIVM geloven.
- Doe een feiten controle: er zijn nu serieuze bronnen die alle informatie op het internet onderwerpen aan een feit controle. Vaak zijn er al zoveel artikelen over het onderwerp geschreven, dat u het nepnieuws gemakkelijk herkent. U kunt een dergelijke feiten controle bijvoorbeeld doen op de SWR3-website.