Meeste ongevallen gebeuren thuis! Een ongeluk zit in een klein hoekje
Dat de meeste ongevallen thuis gebeuren is helaas in de cijfers terug te zien. Volgens recente studies vindt 70% van de ongevallen met ouderen thuis plaats. Hoe zit dit precies en waar moet u op letten? TK Home Solutions legt het aan u uit.
Artikel gaat verder onder de foto
Ongevallen in huis: hoe voorkom je ze?
Ongevallen in huis hebben vaak dezelfde oorzaken. De meest voor de hand liggende oorzaken om ongelukken te voorkomen zijn:
- Tapijten en vloerkleden verwijderen: Haal tapijten en vloerkleden uit huis of bevestig ze extra stevig op de grond. Antislipstrips zijn hier heel geschikt voor.
- Zorg voor goede verlichting in huis: Installeer nachtverlichting in de badkamer en de gangen. Een nachtlampje binnen handbereik is ook fijn voor als u opstaat. Zo voorkomt u dat u zich in het donker moet verplaatsen.
- Kom niet plotseling uit bed: Als u uit bed komt is het beter om even te gaan zitten en een paar minuten te wachten voordat u opstaat. Zo voorkomt u duizeligheid. Ook de hoogte van het bed speelt hierbij een belangrijke rol. Een bed op de juiste hoogte zorgt ervoor dat u uw spieren en gewrichten niet overmatig hoeft te belasten bij het in en uit bed gaan.
- Let goed op losse kabels van elektrische apparaten: Besteed aandacht aan het wegwerken van kabels. Kabels van lampen, telefoons, computers en andere elektrische apparaten kunnen ervoor zorgen dat u struikelt.
- Draag de juiste schoenen: Sandalen en slippers lijken misschien comfortabel, maar zorgen wel voor valgevaar. U kunt beter schoenen met antislipzolen en lage hakken dragen. In huis zijn pantoffels en antislipsokken ook goede opties.
- Gebruik hulpmiddelen: Bij mobiliteitsproblemen kunt u het beste hulpmiddelen gebruiken zoals een wandelstok of een rollator.
- Meubels en decoratie: U wilt uw huis natuurlijk gezellig maken met meubels en decoratie. Maar soms zorgen deze dingen ervoor dat u moeilijk door huis kunt bewegen. Zorg ervoor dat alles binnen handbereik is, maar niet in de weg staat.
Artikel gaat verder onder de foto
Mobiliteit in huis behouden
Een van de meest belangrijke onderdelen van uw mobiliteit in huis, is de trap. Zolang u de trap nog gemakkelijk op en af gaat vormt dit geen probleem. Maar voor veel ouderen kan een trap op een gegeven moment gevaarlijk worden door een of meerdere oorzaken.
Niet iedere trap is even goed ontworpen. De diepte en hoogte van tredes kan ervoor zorgen dat stijgen en dalen oncomfortabel is. Hetzelfde geldt voor open trappen. Ruimte tussen de treden en trappen met openingen vormen natuurlijk een groter gevaar voor ouderen.
Ook het ontbreken van duidelijke markeringen, gladheid en een verkeerde leuning kunnen zorgen voor gevaarlijke situaties. En wat denkt u van slechte verlichting? Dit zijn allemaal omgevingsfactoren die bijdragen aan ongevallen thuis. Sommige aspecten zijn nog best aan te passen. Maar het kan zijn dat er een tijd komt dat u liever niet meer gebruik maakt van uw trap. Dan is het tijd voor een volgende stap: de traplift.
De traplift oplossing
Trapliften kunnen een geweldige oplossing zijn om het leven van ouderen te ondersteunen. Een traplift biedt onafhankelijkheid en vooral veiligheid. Veel trapliften hebben armleuningen die hun gebruikers veilig op hun plek houden. Ook beschikken veel moderne trapliften over een geïntegreerd apparaat waarmee je ze kunt bedienen.
Bij TK Home Solutions zijn we ons er erg van bewust hoe gevaarlijk vallen in huis kan zijn, vooral wanneer u al wat ouder bent. Daarom kunt u bij ons terecht voor traplift advies of de aanschaf van een traplift, bijvoorbeeld een traplift voor trappen met bochten. Zo kunt u uw leven en uw huis op tijd aanpassen om zo comfortabel en veilig van verdieping naar verdieping te gaan.
Dat de meeste ongevallen thuis gebeuren is helaas niet in alle gevallen te voorkomen. Maar u kunt zich er wel bewust van zijn en zoveel mogelijk maatregelen nemen. Meer weten over maatregelen in huis? Lees dan onze andere artikelen. Bijvoorbeeld het voorkomen van een voedselvergiftiging of het zorgen voor veiligheid met alarmsystemen voor senioren.