Wie heeft toegang tot mijn medisch dossier?
Iedere zorgverlener, zoals een huisarts, apotheker en ook het ziekenhuis, houdt een medisch dossier bij van de patiënten die ze behandelen. Dit dossier is gekoppeld aan het online netwerk ‘Landelijk Schakelpunt’ (LSP). Het Landelijk Schakelpunt is geen online opslagplaats voor medisch dossiers, maar een toegangsplatform tot deze informatie voor zorgverleners. De medische gegevens blijven opgeslagen in de dossiers van het ziekenhuis of bijvoorbeeld uw huisartspraktijk.
Wat is het voordeel van het Landelijk Schakelpunt?
Stel, uw huisarts is op vakantie en daardoor komt u terecht bij een andere huisartspraktijk, dan is het van levensbelang dat de vervangende huisarts exact kan inzien welke medicatie u in het verleden heeft gehad en of er misschien allergieën bekend zijn bij het eventueel toedienen van nieuwe medicatie.
Toestemming geven om medisch dossier in te zien
Uw zorgverlener mag uw medisch dossier inzien en gegevens uit uw medisch dossier bij een ander opvragen. En soms mag de zorgverlener deze gegevens alleen met uw toestemming delen. Er kunnen ook omstandigheden zijn waarin uw gegevens worden gedeeld zonder dat uw toestemming daarvoor nodig is. Een aantal voorbeelden:
- Is uw apotheek gesloten en gaat u daarom naar een spoedapotheek? Dan mag de spoedapotheek uw dossier inzien.
- Uw bedrijfsarts, het UWV en een werkgever mogen een aantal gegevens delen als u een arbeidsongeschiktheidsuitkering aanvraagt en er een deskundigenoordeel nodig is.
- Als een arts denkt dat u een onbekende besmettelijke ziekte heeft. Als u daarmee een ernstig gevaar voor de volksgezondheid bent, dan moet hij dat direct melden bij de GGD.
Inzien en beheren wie toestemming heeft tot uw medisch dossier
Op Volgjezorg.nl kunt u bekijken welke zorgverleners uw medische gegevens met elkaar mogen uitwisselen. Ook vindt u hier een overzicht van welke soorten gegevens er zijn gedeeld en wie ze heeft bekeken. Inloggen op Volgjezorg.nl kan met uw DigiD. Het inloggen gaat als volgt:
- Ga naar de website van Volgjezorg.nl
- Klik op de homepagina op de button Persoonlijke omgeving
- Klik op de button Inloggen met DigiD
Toestemming geven voor toegang tot eigen medisch dossier
Na het inloggen komt u in uw persoonlijke omgeving. Onder het woord ‘Dashboard’ (linksboven in de pagina) vindt u een overzicht van uw toestemmingen en uitwisselingen. Als dit overzicht leeg is, dan heeft u nog geen toestemmingen gegeven.
Toestemming geven, regelt u zo:
- Klik in het menu bovenaan op Toestemmingen.
- Een nieuwe pagina met verleende (indien bekend) toestemmingen wordt geopend. Klik op de button + Zorgaanbieder.
- Klik op Ja, ik ben 16 jaar of ouder.
- Er verschijnt een scherm met 'Zorgaanbieder zoeken'. Typ de naam van de zorgaanbieder waaraan u toestemming wilt geven in het tekstveld (bijvoorbeeld uw apotheek of huisarts), vul ook de woonplaats in en klik op Zoeken.
- De zoekresultaten verschijnen. Bij meerdere zoekresultaten klikt u vervolgens op de juiste zorgaanbieder.
- Klik op Volgende.
- U komt nu op een pagina met daarop de mogelijkheid om een folder over het LSP (Landelijk Schakelpunt) te downloaden. Wilt u dit doen? Klik dan op Download. Wilt u dit niet, zet dan een vinkje voor Ik heb alle informatie gelezen in de folder 'Jouw medische gegevens beschikbaar via het landelijk schakelpunt (LSP)'.
- Klik op Volgende.
- Klik op Ja om aan te geven dat u deze zorgaanbieder toestemming geeft om uw gegevens te delen.
- Vul uw persoonlijke gegevens in en klik op Gegevens controleren.
- Controleer uw gegevens. Wilt u iets wijzigen? Klik dan op Terug en wijzig de gegevens.
- Klopt alles? Klik op Bevestig.
- Klik op Download pdf. De door u geselecteerde zorgaanbieder moet kunnen vaststellen dat u degene bent die toestemming regelt. Dat kan alleen als u het pdf-formulier persoonlijk met uw handtekening overhandigt. Is dit voor u niet mogelijk? Neem dan contact op met de zojuist geselecteerde zorgaanbieder.
- De toestemming is geregeld. U kunt terug naar Toestemmingen om meer zorgaanbieders toe te voegen. Op deze pagina kunt u ook toestemmingen intrekken.
Nog 4 vragen en antwoorden over het medisch dossier:
1. Waarom is mijn dossier alleen regionaal te zien?
De overheid vindt het veiligheidsrisico van één landelijk netwerk met dossiers van de complete bevolking te groot. Om het risico drastisch te beperken is ervoor gekozen om het landelijke netwerk van het Landelijk Schakelpunt te verdelen in 43 regio’s.
2. Dus als ik in Zeeland woon en in Friesland met spoed naar het ziekenhuis moet dan heb ik een probleem?
Voor ziekenhuizen geldt deze regel niet. In geval van spoed (nood) kunnen de ziekenhuizen wel bij uw medisch dossier.
3. En wie in het buitenland kan mijn medisch dossier inzien?
Niemand in het buitenland kan uw dossiers inzien. Dus als u op vakantie bent in het buitenland, dan kunnen de artsen daar niet uw gegevens inzien in het netwerk van het Landelijk Schakelpunt.
4. Heeft mijn zorgverzekeraar toegang tot mijn medische dossiers?
Nee, uw zorgverzekeraar heeft geen toegang tot uw medisch dossier.