Internetgebruik senioren
Senioren maken steeds meer gebruik van het internet en zijn steeds ook vaker op sociale media te vinden. In drie jaar tijd is het social mediagebruik flink gestegen van 5 procent in 2012 naar 35 procent in 2017. Voor ouderen bieden deze media een mooie gelegenheid om bijvoorbeeld informatie te zoeken, de krant te lezen of contact te houden met de familie.
Social media via de tablet
De krant lezen, internetbankieren, contact met de gemeente, het boeken van een reis of een fotoboek maken: het zijn allemaal zaken die door ouderen zelf op internet worden gedaan. Maar het meest zijn ouderen online actief om sociale contacten te onderhouden, het liefst via Facebook. De tablet of de smartphone wordt hiervoor het meest gebruikt.
Drie digitale tips
Het is een positieve ontwikkeling dat senioren steeds digitaal vaardiger worden, omdat dit hen helpt om zelfstandiger te blijven. Maar door de snelle ontwikkelingen is het ook van belang dat ouderen met de ontwikkelingen meegaan zodat ze ook digitaal vaardig blijven. We delen graag een aantal tips:
- Digitale vaardigheden
Uit onderzoek blijkt dat ruim 80 procent van de ouderen dagelijks online is. Vaak wordt het internet gebruikt om de sociale contacten te onderhouden, maar steeds vaker worden ook praktische zaken online geregeld. Opvallend is dat bij oudere stellen vaak een van de twee online veel vaardiger is dan de ander. In 22 procent van de huishoudens gebruikt maar een van de partners internet. Het is aan te raden beide digitaal even vaardig te worden, zodat u en uw partner alle (administratieve) zaken kunnen opvangen als er iets met de ander gebeurt. Bij Seniorweb kunt u cursussen volgen en digitaal fit worden. - Social media
Steeds meer ouderen zijn op sociale media te vinden, en Facebook en Whatsapp zijn veruit het populairst. Een goede ontwikkeling, met behulp van sociale netwerken kunt u het contact met familie en vrienden goed onderhouden, ook als u verder weg woont of slecht ter been bent. De sociale netwerken dragen er aan bij dat senioren actief blijven en minder vereenzamen. U kunt op Facebook diverse groepen en netwerken vinden die naar een onderwerp zijn ingericht, bijvoorbeeld een activiteit, sport, opleiding of hobby. - Veiligheid voorop!
Veel senioren hebben moeite met online veiligheid. Zo wordt het onthouden van verschillende wachtwoorden vaak als lastig ervaren. De dreiging van internetcriminaliteit neemt dagelijks toe, maar u hoeft zich niet constant zorgen te maken over uw online veiligheid. Het is wel van groot belang dat u alle updates op uw computer, smartphone of tablet doorvoert, zodat u het beste beschermd blijft. Let op of u een beveiligde internetverbinding hebt, die begint met ‘https’. Als u verbonden bent met een open wifi-netwerk, is het raadzaam geen wachtwoorden in te voeren en klik nooit zomaar op links in mailtjes van onbekenden. Kijk voor meer adviezen op www.veiliginternetten.nl.
Veilig online trapliftinformatie aanvragen met AVG
En ook in uw zoektocht naar informatie over hulpmiddelen, zoals een traplift, kan het internet u heel goed helpen. Op veel websites kunt u informatie over trapliften aanvragen, waarbij u uw persoonlijke gegevens dient achter te laten. Let hierbij goed op of deze websites veilig zijn. Dit kunt u controleren doordat er een icoontje links in de browser verschijnt met daarachter 'beveiligd'.
Sinds 25 mei 2018 is de nieuwe privacy wetgeving van kracht, de AVG, die u onder andere meer mogelijkheden geeft om voor u zelf op te komen bij de verwerking van uw gegevens. Zo moet u ten alle tijde goedkeuring geven om uw gegevens te laten verwerken voor hetgene u heeft aangevraagd en dient de aanbieder zijn privacy-beleid op de website aan te bieden. Uiteraard voldoet TK Home Solutions aan de nieuwe wetgeving en gaan wij discreet, transparant en veilig met uw gegevens om.