Incontinentie bij ouderen
Incontinentie bij ouderen komt ontzettend veel voor. Bij mensen ouder dan 60 jaar heeft 30 tot 50% last van incontinentie. We spreken van incontinentie wanneer de spieren zonder waarschuwing ontspannen waardoor de urine kan ontsnappen. Dit zorgt natuurlijk voor aanzienlijk ongemak, zowel persoonlijk als sociaal. Meer weten over incontinentie? Lees dan vooral verder.
Artikel gaat verder onder de foto
Soorten incontinentie bij ouderen
Er zijn veel verschillende soorten incontinentie bij ouderen. We zetten de vier meest voorkomende vormen voor u op een rij:
- Stress-urine-incontinentie: de ontsnapping van urine als u hoest, niest, lacht of ontspant.
- Aandrangincontinentie: u voelt een noodzaak om naar het toilet te gaan, maar heeft niet de tijd om daar te komen.
- Overloopincontinentie: de blaas voelt altijd vol aan omdat deze niet geleegd wordt met urineren. Hierdoor heeft u last van nadruppelen.
- Functionele incontinentie: u bent simpelweg niet mobiel genoeg om naar het toilet te gaan waardoor u te laat bent.
Oorzaken van urine-incontinentie
De oorzaken van urine-incontinentie zijn uiteenlopend. Ze kunnen tijdelijk zijn, maar ook structureel. Ook zijn er risicofactoren die meespelen waardoor bepaalde groepen mensen een grotere kans hebben om incontinent te raken.
- Een paar oorzaken op een rij:
- neurologisch
- spierverslapping
- zenuwachtigheid
- als gevolg van suikerziekte
- na een lange bedrust
- als gevolg van obesitas
- bekken verzakking
- urineweg- of vaginale infecties
- sterke constipatie
- bepaalde medicijnen
- zwakte van de blaasspieren
- schade aan de zenuwen die het beheersen
- een vergrote prostaat (bij mannen)
- cognitieve achteruitgang
Artikel gaat verder onder de foto
Behandelingen voor urine-incontinentie
Voor de behandeling van incontinentie kunt u het beste bij een medisch specialist aankloppen. Maar ook zelf kunt u genoeg dingen die u kunt doen om beter om te kunnen gaan met incontinentie. We zetten zeven aanpakken voor u op een rij:
1. Kegel-oefeningen
Verzwakte bekkenspieren kunnen worden versterkt met de bekende Kegel-oefeningen. De bekkenbodemspieren zullen de urine dan beter vasthouden. Al na 4 tot 6 weken zult u verbetering merken.
2. Gedragstraining
Sommige therapieën voor het plannen van badkamer bezoeken zijn wetenschappelijk bewezen. Stel bijvoorbeeld het alarm van uw mobiele telefoon in zodat het elk uur afgaat. Zo houdt u de controle en kunt u de intervallen geleidelijk verlengen.
3. Medicatie
Er zijn medicijnen die goed werken om een overactieve blaas op te lossen.
4. Medische hulpmiddelen
Voor vrouwen zijn er pessaria beschikbaar om urine lekkage te voorkomen. Voor mannen zijn er condoomkatheters en urethrale klemmen verkrijgbaar.
5. Elektrische stimulatie
Helpt al het bovenstaande niet? Dan zijn er gelukkig nog een paar andere oplossingen. Bijvoorbeeld elektrische stimulatie van de blaaszenuwen waarmee de reflexen van de blaas als het ware opnieuw ingesteld worden.
6. Botox-injecties
In sommige gevallen kan aandrangincontinentie worden behandeld met een Botox-injectie via een katheter.
7. Chirurgie
Wanneer incontinentie beperkend is, kan met zeer goede resultaten geopereerd worden, bijvoorbeeld bij een bekken verzakking of een vergrote prostaat.
Tips om incontinentie te voorkomen, te verminderen en ermee om te gaan
Incontinentie is en blijft een ontzettend vervelend probleem. Onvrijwillig urineverlies kan zeer beperkend zijn en u belemmeren in uw dagelijkse bezigheden. Daarom geven wij u graag een aantal tips hoe u met dit probleem kunt omgaan:
- Vermijd een zittende leefstijl. Lopen en bewegen helpen!
- Gezonde en gevarieerde voeding zorgt ervoor dat uw blaas zo min mogelijk geïrriteerd wordt.
- Niet roken
- Blijf op het juiste gewicht. Obesitas kan een oorzaak zijn van incontinentie, naast alle andere nadelen die het met zich meebrengt.
- Vermijd constipatie. Eet voldoende vezels en probeer een reguliere stoelgang te creëren.
- Maak gebruik van de bescherming die er is. Er is goed ondergoed voor mensen met incontinentie. Deze zijn zelfs erg comfortabel, houden u droog en maken een einde aan vervelende geurtjes.
- Zoek thuis naar oplossingen. Fysieke beperkingen zijn vaak de boosdoener waardoor u niet op tijd bij het toilet kunt komen. Er zijn mobiliteitsoplossingen zoals een traplift, of zelfs een traplift voor trappen met bochten, die eenvoudig te installeren zijn.
Incontinentie bij ouderen is een vervelend fenomeen, maar er zijn gelukkig ook veel geschikte behandelingen voor te vinden. Meer weten over ouderdomskwalen? Lees dan ook onze andere artikelen. Bijvoorbeeld over lichaamsgeur op oudere leeftijd of opgezwollen voeten bij ouderen.
Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan
Maak gebruik van ons voordeel en krijg tot €1000 korting!