Welkom bij TKE Home Solutions (voorheen Thyssenkrupp Home Solutions)

Skip Navigation

Hoortoestellen bij (geleidelijk) gehoorverlies

Een van de 5 menselijke zintuigen is het gehoor. Net als de andere zintuigen, verandert ook het gehoor met de leeftijd en neemt het hoorvermogen sterk af naarmate we ouder worden. Ouderdomsslechthorendheid is wereldwijd een veelvoorkomend verschijnsel en is nauwelijks te voorkomen. Uit statistieken blijkt dat maar een fractie van de vele slechthorenden een hoortoestel gebruikt. Hoortoestellen kunnen echter een zekere mate van levenskwaliteit teruggeven. Met een modern hoortoestel kunt u ook op hoge leeftijd nog een goed gehoor hebben.

Hoe werken gehoorapparaten?

Hoortoestellen zijn niet in staat om de oorzaken van gehoorverlies weg te nemen. Ze kunnen de symptomen echter uitstekend behandelen en gehoorproblemen compenseren. Een hoortoestel bestaat hoofdzakelijk uit een microfoon, een processor en een luidspreker. Sinds enkele jaren zijn hoortoestellen volledig digitaal. Dat betekent dat ze het geluid omzetten in elektronische informatie (een impuls). Alleen de belangrijke geluidssignalen worden versterkt en doorgestuurd. Luide omgevingsgeluiden worden juist gedempt. De vroegere analoge toestellen konden geen geluiden filteren of dempen, waardoor alle signalen uit de omgeving werden opgepikt en versterkt.

Bij moderne hoortoestellen wordt een geluid - akoestisch signaal in de vorm van ruis, spraak of muziek - opgepikt door de microfoon en doorgegeven aan de processor. De processor is in staat om het geluid te versterken en om te zetten in een elektronische impuls, die vervolgens naar de luidspreker wordt gezonden. De luidspreker zendt dan de impuls naar het binnenoor van de drager. Van hieruit gaan de impulsen naar de hersenen, waar ze worden verwerkt. De drager van het gehoorapparaat neemt de akoestische signalen dus luider of versterkt waar. Hoe moderner het hoortoestel, hoe beter dit proces werkt.

Welke soorten hoortoestellen zijn er?

Er zijn verschillende soorten hoortoestellen verkrijgbaar die verschillen in ontwerp, functie en uiterlijk. Er is voor ieder wat wils. Het principe van een hoortoestel is echter bijna altijd hetzelfde. De toestellen verschillen alleen in de manier waarop de verschillende modellen zijn gemaakt. De prijzen voor een gehoorapparaat kunnen erg uiteenlopen. Hoe geavanceerder het hoortoestel is, hoe duurder.

Het in-het-oor hoortoestel

Het ‘in-het-oor hoortoestel’ ligt in de gehoorgang van de betrokkene, zodat het zeer onopvallend is. Dit type is verkrijgbaar in verschillende maten en kan nu zelfs zo klein zijn dat het hele hoortoestel in het oor verdwijnt en onzichtbaar is voor de buitenwereld. Afhankelijk van het type, kan het apparaatje in het zichtbare, midden of diepere deel van de gehoorgang worden geplaatst. Het in-het-oor hoortoestel is het meest geschikt voor mensen met milde tot matige gehoorproblemen. Deze variant heeft ook een uitstekende pasvorm voor mensen die een bril dragen, omdat het montuur van de bril ongestoord achter het oor kan blijven zitten. Dit soort hoortoestellen wordt ook aanbevolen voor mensen die zich ongemakkelijk voelen bij het dragen van een hoortoestel.

Het achter-het-oor hoortoestel

Het ‘achter-het-oor hoortoestel’ is geschikt bij vrijwel elk type gehoorverlies. Hier bevinden de microfoon en de processor zich in een beugel die achter het oor zit. Deze variant is gemakkelijk te gebruiken en schoon te maken, en de batterijen hebben een lange levensduur. Dit hoortoestel is verkrijgbaar in verschillende maten. Zo zijn er grote, middelgrote, kleine maar ook zeer kleine hoortoestellen die achter het oor worden gedragen. Hoe kleiner het hoortoestel, hoe onopvallender het is.

Het implanteerbare hoortoestel

Naast de 2 bovengenoemde soorten hoortoestellen bestaat ook de mogelijkheid om hoortoestellen gedeeltelijk of volledig in de menselijke gehoorgang te implanteren. Hiervoor kan worden gekozen bij doofheid en ernstige slechthorendheid. Om te begrijpen hoe een geïmplanteerd hoortoestel werkt, wordt het ‘cochleair-implantaat’ als voorbeeld toegelicht. Het cochleair-implantaat bestaat uit twee delen, het uitwendige en het inwendige (geïmplanteerde) deel. De microfoon in het uitwendige gedeelte vangt geluiden op en zendt de informatie naar een spraakprocessor die het geluidssignaal omzet in elektrische pulsen. Deze pulsen worden via een snoertje overgebracht naar een zogenaamde zendspoel. Deze zendspoel maakt met behulp van een magneet contact met een ontvanger die onder de huid op de schedel is geïmplanteerd. Die ontvanger geeft het elektrische signaal vervolgens door aan de elektrode, die tijdens een operatie is ingebracht in het binnenoor. De elektrode geeft elektrische pulsen af, die opgevangen worden door de nabijgelegen zenuwuiteinden van de gehoorzenuw. De gehoorzenuw geeft op zijn beurt het signaal door naar de hersenen. Met een cochleair-implantaat kunnen zowel zachte als harde geluiden en spraak worden waargenomen. Met dit type hoortoestel kunt u douchen, zwemmen en sporten. Daarnaast heeft u geen last van windgeruis. Via een afstandsbediening zet u uw hoortoestel aan en uit, en stelt u voorkeursinstellingen in. Na ongeveer 5 jaar moet de batterij worden vervangen via een poliklinische ingreep.

3 goede redenen voor een hoortoestel op oudere leeftijd

Bent u nog niet helemaal overtuigd? Wij hebben de 3 belangrijkste redenen voor het gebruik van een hoortoestel voor u op een rijtje gezet:

1. Ge

  • hoorverlies kan een belemmering en hinderlijk zijn in het dagelijkse leven. Met een hoortoestel kunt u weer onafhankelijk uw dagelijkse leven leiden en met uw dagelijkse routines doorgaan zonder beperkt te worden in uw gehoor.
  • Een slecht gehoor kan ervoor zorgen dat u zich ongemakkelijk voelt in bepaalde situaties en dat u sociale gelegenheden na verloop van tijd begint te vermijden. Met een hoortoestel kan dit eenvoudig worden voorkomen.
  • Gehoorproblemen veroorzaken vaak spanning, vermoeidheid en uitputting. Het gebruik van een hoortoestel kan deze symptomen verlichten, als ze te wijten zijn aan gehoorverlies.

Kunnen hoortoestellen alleen akoestische signalen versterken?

Gehoorproblemen of gehoorverlies betekent niet altijd dat iemand slechts zeer zacht hoort, maar ook dat geluiden nauwelijks worden verstaan door een drukke omgeving of de steeds veranderende toonhoogte. Hoortoestellen versterken geluiden of dempen deze automatisch. Stel je een wekker of een bel in versterkte vorm voor. Dat soort geluiden kunnen als zij te hard zijn zeer ongemakkelijk zijn of zelfs als pijnlijk worden ervaren. Daarom bepaalt het hoortoestel een bepaald punt waarop geluiden als onaangenaam worden ervaren. Dit punt ligt hoger voor signalen als spraak, dan bijvoorbeeld voor sirenes.

Bovendien kunnen moderne hoortoestellen lawaai als zodanig herkennen en het dempen. Er zijn ook hoortoestellen die programma's hebben voor specifieke situaties. Wanneer u bijvoorbeeld een restaurant bezoekt, worden de omgevingsgeluiden en de gesprekken van naburige tafels gedempt.

Wat is het juiste hoortoestel voor mij?

Als u veranderingen of verslechtering van uw gehoor opmerkt, dan is het tijd om een keel-, neus- en oorarts (KNO-arts) te bezoeken. Hier kan een gehoortest worden uitgevoerd om te bepalen of en in welke mate u gehoorverlies heeft. U ontvangt dan de testresultaten en eventueel een verwijzing. Daarmee kunt u naar een audicien gaan die u adviseert over een hoortoestel. De audicien zal een oplossing vinden voor uw individuele gehoorprobleem en zal een selectie van hoortoestellen aanbieden die het meest geschikt zijn voor uw situatie.

Onze tip: Neem de tijd bij het kiezen van een hoortoestel en zorg ervoor dat u goed geïnformeerd bent. Als u zich niet op uw gemak voelt bij uw audicien of KNO-arts, aarzel dan niet om een nieuwe te zoeken. Het is belangrijk dat u uw testresultaten tot in detail kent en een hoortoestel krijgt dat goed bij u en uw levensstijl past.

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

gratis informatiepakket tk home solutions

Maak gebruik van ons voordeel en krijg tot €1000 korting!

Graag ontvangen wij ook uw voornaam
Wij ontvangen graag ook uw achternaam
Voer uw telefoonnummer in
Mogen wij uw e-mail adres ook ontvangen?
Vul hier een geldig email adres in

Bevestig de wettelijke kennisgeving

Hartelijk dank voor uw trapliftbrochure aanvraag

Wij hebben uw gegevens in goede orde ontvangen. Wij zullen binnenkort met u contact opnemen om uw situatie te bespreken zodat wij u de juiste informatie kunnen toesturen of zelfs een afspraak kunnen maken met één van onze adviseurs bij u thuis.

Indien u in de tussentijd vragen heeft, kunt u ons altijd bereiken op ons gratis telefoonnummer 0800 5003.

Wilt u een traplift- of huisliftbrochure? Vraag hier uw gratis brochure aan

Graag ontvangen wij ook uw voornaam
Wij ontvangen graag ook uw achternaam
Voer uw telefoonnummer in
Mogen wij uw e-mail adres ook ontvangen?
Vul hier een geldig email adres in

Bevestig de wettelijke kennisgeving

Hartelijk dank voor uw brochure aanvraag

Wij hebben uw gegevens in goede orde ontvangen. Wij zullen u de gevraagde traplift- en huisliftbrochure toesturen. Indien u uw telefoongegevens heeft achtergelaten, nemen wij tussentijds nog even contact met u op om ervoor te zorgen dat u de juiste informatie van ons zult ontvangen of zelfs een afspraak kunnen maken met één van onze adviseurs bij u thuis.

Indien u in de tussentijd vragen heeft, kunt u ons altijd bereiken op ons gratis telefoonnummer 0800 5003.

Met vriendelijke groeten,
Bert Grootjen
Algemeen Directeur
thyssenkrupp Home Solutions NV, branch NL

Terug naar boven

Neem voor meer informatie contact met ons op.

Voor vragen, kunt u ook gratis bellen met:
0800-5003

Terug

Afspraak maken

Ja, ik heb interesse in een gratis adviesgesprek.

Of het nu gaat over uw persoonlijke situatie, het type lift, financieringsmogelijkheden of de aanvraag van een subsidie. Wij beantwoorden al uw vragen.

Graag ontvangen wij ook uw voornaam
Wij ontvangen graag ook uw achternaam
Graag ontvangen wij ook uw telefoonnummer, zonder spaties
Terug

Ik wordt graag teruggebeld

Heeft u vragen of verzoeken? Wij bellen u graag terug.

Graag ontvangen wij ook uw voornaam
Wij ontvangen graag ook uw achternaam
Graag ontvangen wij ook uw telefoonnummer, zonder spaties
Terug

Ontvang de uitgebreide brochure

Ja ik ontvang graag de gratis brochure met uitgebreide informatie over de producten van TK Home Solutions.

Graag ontvangen wij ook uw voornaam
Wij ontvangen graag ook uw achternaam
Graag ontvangen wij ook uw telefoonnummer, zonder spaties

Afspraak maken

Dank u, uw verzoek is succesvol ingediend. Wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

Ik wordt graag teruggebeld

Dank u, uw verzoek is succesvol ingediend. Wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

Ontvang de uitgebreide brochure

Dank u, uw verzoek is succesvol ingediend. Wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

Afspraak maken

Er is hier iets fout gegaan. Probeer het nog eens. Dank u wel.

Ik wordt graag teruggebeld

Er is hier iets fout gegaan. Probeer het nog eens. Dank u wel.

Ontvang de uitgebreide brochure

Er is hier iets fout gegaan. Probeer het nog eens. Dank u wel.