Hoe lopen met een wandelstok?
Hoe lopen met een wandelstok? Of krukken? Of een rollator? Zodra u moeite heeft met lopen zijn er allerlei hulpmiddelen om uit te kiezen. Het verlies van mobiliteit is iets waar veel ouderen vroeg of laat mee te maken krijgen.
Maar hoe weet u nu of u moet kiezen voor een wandelstok, krukken of een rollator? TK Home Solutions geeft u informatie per hulpmiddel zodat u hierin een goede keuze kunt maken.
Artikel gaat verder onder de foto
Hoe gebruik je de wandelstok?
Een wandelstok is het loophulpmiddel dat de lichtste ondersteuning biedt. Het is de tool die de lichtste ondersteuning biedt . Het voegt een beetje veiligheid toe en maakt het lopen gemakkelijker, waardoor het de beste optie is voor mensen die slechts weinig ondersteuning nodig hebben. Ook is het een goede hulp om de inspanning van een pijnlijk gewricht te verminderen.
Een goede wandelstok heeft de juiste lengte en een goed handvat. Het handvat moet zich ongeveer vijf centimeter onder het breedste deel van de heup zitten. De meeste wandelstokken hebben een rubberen onderkant zodat de stok stevig en stabiel staat. U gebruikt de wandelstok aan de niet-gewonde kant om zo uw been te ontlasten.
Loopondersteuning met krukken
Krukken zorgen ervoor dat uw benen minder belast worden. Na een knieblessure krijgt u vaak krukken mee om weer rustig de belasting op te bouwen. Maar krukken helpen ook wanneer een been kracht mist of wel wat hulp kan krijgen in het evenwicht. Bij mobiliteitsproblemen is het dus mogelijk om dagelijks gebruik te maken van krukken.
Gebruikt u één kruk, dan houdt u deze vast aan de kant van het gewonde been. Zo wordt enkel dat been minder belast en kunt u nog steeds bewegen. Wanneer u twee krukken heeft is het voortbewegen iets lastiger. Daarom is het belangrijk om te proberen om op een normale manier te blijven lopen. Dan werken de krukken het beste.
Artikel gaat verder onder de foto
Wanneer gebruik je een rollator?
Als u het niet (meer) fijn vindt om met een wandelstok of krukken te lopen dan vraagt u zich misschien wel af: Wanneer gebruik je een rollator? Een rollator is nodig wanneer u meer ondersteuning nodig heeft dan enkel een stok of kruk. Merkt u dat u niet goed vooruitkomt met een stok of kruk? Dan wordt het tijd om een rollator aan te schaffen.
Er zijn twee soorten rollators: met wielen (twee of vier) en zonder wielen. De meeste rollators hebben een mandje om spullen in te stoppen. Soms is er ook een stoeltje of zitje bij de rollator aanwezig zodat u kunt rusten tijdens het wandelen.
Tijdens het lopen is het belangrijk om op de juiste manier de rollator te gebruiken. Uw armen moeten hierbij een hoek van 90 graden maken. Dit vereist misschien wel even oefenen.
Tips voor mensen met mobiliteitsproblemen
Welk hulpmiddel u ook kiest, er zijn altijd zaken waar u rekening mee moet houden als u mobiliteitsproblemen heeft:
- Controleer regelmatig de slijtage onderdelen van uw hulpmiddel. Bijvoorbeeld het rubberen pad aan de onderkant. Zo weet u zeker dat u voldoende grip blijft houden.
- Draag geschikt schoeisel. Bijvoorbeeld gesloten schoenen met antislipzolen. Zo weet u zeker dat u niet valt of struikelt.
- Zorg dat u geen onnodige obstakels in huis heeft. Losse tapijten, rondslingerende kabels en meubels op de verkeerde plek kunnen het u onnodig moeilijk maken om te bewegen. Installeer eventueel een traplift zodat u geen trappen meer hoeft te lopen.
- Vermijd roltrappen en kies de lift als dat mogelijk is.
- Gebruik stoelen met armleuningen. Zo kunt u makkelijker zonder hulp rechtop zitten.
Bij TK Home Solutions kunt u terecht voor producten voor wanneer u ouder wordt. Als traplift specialist hebben we alle kennis in huis om u een traplift op maat aan te meten. Bijvoorbeeld een traplift voor trappen met bochten die precies past bij uw trap.
Ook voorzien wij in advies op het gebied van gezondheid en langer thuis wonen. Lees ook ons artikel over fit blijven voor ouderen of lees over meer kwaliteit van leven door traplift.