Hoe ga je om met verlies?
Op 1 november snellen mensen naar een bloemist, bellen ze familie op en plannen ze een bezoek aan de begraafplaats. Het is dan Allerheiligen, en mensen brengen hun overleden dierbaren onder de aandacht. Dat deze dag slechts een onderdeel is van het volledige rouwproces, hoeft niet gezegd. Een verlies brengt namelijk heel wat met zich mee en maakt veel emoties los. Er even bij stil staan, kan dan ook geen kwaad.
Rouw, wat is dat?
Wanneer iemand het leven laat, komt u als nabestaande terecht in een rouwproces. U ervaart een gemis en komt in aanraking met tal van emoties en gevoelens. Het liefst van al zou u even aan de zijlijn willen staan zodat u het verlies op een aangename, serene manier kan verwerken. Toch kunt u niet bij de pakken blijven zitten, de wereld draait immers door. Die wisselwerking tussen een gevoel van verlies en een gevoel van herstel, wordt rouw genoemd.
Het gaat niet allemaal vanzelf
De draad van het dagdagelijkse leven terug oppikken en ondertussen uw verlies verwerken is geen eenvoudige taak, en het gaat nu eenmaal niet vanzelf. Het vraagt tijd en energie, en dat maakt van rouwen een moeizaam proces. In de dagen, weken en maanden na zo’n trieste gebeurtenis wordt u dikwijls heen en weer geslingerd tussen ontkennen, vermijden en herbeleven. Het is verwarrend en vermoeiend, maar het zijn essentiële fasen in een rouwproces.
Een rouwproces, hoe ziet dat eruit?
Ondanks het feit dat rouwen een uniek proces is en iedereen er dus anders op reageert, doorloopt iedereen dezelfde vijf verwerkingsfasen. De ene slaat al eens eentje over, terwijl de andere vastloopt in een bepaalde fase.
1. Ontkenning
De realiteit onder ogen zien is voor veel mensen een struikelpunt. Ze willen zichzelf bewust of onbewust beschermen en ontkennen wat er zich heeft afgespeeld. Deze ontkenning is niet per se slecht, het bepaalt immers op welk tempo u uw verdriet toelaat.
2. Woede
Wanneer de situatie bij iemand is doorgedrongen, ontstaat er een soort van boosheid. Het lot, de artsen of de omgeving worden dan geviseerd. In deze periode is de rouwende dan ook moeilijk te benaderen. Blijf echter onthouden dat er pijn schuilt onder die woede.
3. Het gevecht aangaan
In deze fase gaan mensen het gevecht aan en trekken ze ten strijde. Ze trachten hun verlies te verwerken door zichzelf doelen op te leggen, zoals marathons lopen en stoppen met roken. De overledene terug brengen of nog eens kunnen ontmoeten, is hier het ultieme doel. Hoop is de drijfveer.
4. Intens verdriet
Nabestaanden zien hier de realiteit onder ogen en beseffen dat ontkennen, boos worden of hoge verwachtingen stellen, het verdriet niet volledig zal wegnemen. Op dat moment speelt de machteloosheid hen parten en voelen ze intens verdriet.
5. Aanvaarding
Op dit moment kunnen de nabestaanden de realiteit accepteren. De achterblijvers kunnen loslaten waardoor ze het verlies een plaats geven en het leven zonder de overledene proberen inrichten.
Wat kunt u zelf doen?
Bij schokkende gebeurtenissen horen nu eenmaal heftige reacties. Laat deze zeker en vast toe. Gevoelens uiten is immers gezonder dan ertegen te vechten. Ga op zoek naar een klankbord en uit uw gevoelens op een gezonde manier. Kwets geen andere mensen in uw boosheid, daar wordt u zelf niet gelukkiger van.
Omgaan met gevoelens vergt daarnaast heel wat van uw lichaam. Zorg voor voldoende slaap, ontspanning en beweging. Heeft u lichamelijke klachten en nood aan medicatie? Bespreek deze dan altijd met uw huisarts. Tot slot is het belangrijk dat u een evenwicht zoekt tussen stilstaan en verdergaan. Neem voldoende tijd om uw verdriet te verwerken, maar gun uzelf ook mooie vooruitzichten. Rouw en bouw!
Over TK Home Solutions
TK Home Solutions is wereldwijd bekend als specialist in liften en trapliften. Vooral vanwege onze technische kennis die wordt doorvertaald naar gebruiksvriendelijke producten in huis. Met TK Home Solutions komt maar liefst 200 jaar innovatie, kwaliteit en vooral ervaring met technische installaties binnen handbereik voor u als consument. Onze maatwerkproducten proberen we zoveel mogelijk aan te laten sluiten bij individuele woonwensen en elk persoonlijk budget. Een thuislift of traplift installeren is vaak minder ingrijpend en beter betaalbaar dan wordt gedacht. Niet voor niets hebben we in de afgelopen 65 jaar al meer dan 50.000 trap- en huisliften van TK Home Solutions in Nederland geïnstalleerd.