Seniorenbrein blijkt harder te werken dan jonge hersenen
Op latere leeftijd krijgen ouderen vaak geheugenproblemen. Dat betekent echter niet dat hun brein minder actief wordt. In feite blijkt juist het tegenovergestelde waar. Het brein van ouderen werkt zelfs harder dan dat van jonge mensen. De afname van hersencapaciteit veroorzaakt namelijk compensatie door het brein. Bij ouderen wordt een uitgebreider hersengebied ingeschakeld om een geheugentaak te volbrengen.
Onderzoek naar het verouderende brein
Onderzoek door neurowetenschapper Anouk Vermeij van het Radboud Alzheimer Centrum en het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour, bevestigt dat de structuur van het brein verandert met de leeftijd. En dat dit onder andere leidt tot verminderde hersencapaciteit. Nu is echter ook bewezen dat het brein dat zelf probeert te herstellen door meer hersengebieden aan te zetten bij het uitvoeren van een geheugentaak.
Verschil tussen jong en oud
Jonge mensen die hun brein activeren voor een geheugentaak, gebruiken maar één hersenhelft. Daarbij maakt het niet uit of het gaat om een moeilijke of makkelijke taak. Denk aan het ophalen van oude herinneringen of aan het vasthouden van meer recente informatie, zoals het onthouden van een nieuwe inlogcode. Als ouderen dit soort geheugentaken moeten uitvoeren, dan werkt dat anders. Zij gebruiken hiervoor beide hersenhelften.
Met deze nieuwe kennis moet het voor specialisten eenvoudiger worden om geheugenproblemen bij ouderen eerder te signaleren en waar mogelijk te behandelen.