Evenwichtsverlies op oudere leeftijd: hoe komt het?
Evenwichtsverlies is één van de problemen waar men op oudere leeftijd mee te maken krijgt. Een evenwichtsstoornis is een medisch probleem waardoor iemand zich wiebelig of duizelig voelt. Dit gevoel kan zich voordoen wanneer men staat, zit of ligt. Vooral bij ouderen kan evenwichtsverlies zorgen voor zowel fysieke als mentale problemen.
Artikel gaat verder onder de foto
Hoe houdt het lichaam zich in evenwicht?
Het evenwicht wordt ontwikkeld tijdens de eerste jaren van uw leven. Tot een bepaalde leeftijd blijft het evenwichtsorgaan zich ontwikkelen maar naarmate we ouder worden begint het evenwichtsverlies toe te nemen.
Ons evenwicht heeft drie onderdelen nodig voor een goede werking: horen, zien en de positiezin. Dit laatste bestaat uit de nek, romp, gewrichten en onze voeten die er samen voor zorgen dat u een gevoel hebt van lichaamsbesef. Lichaamsbesef is nodig voor het verzenden van signalen en impulsen naar de hersenen.
Wat zijn de oorzaken van evenwichtsverlies?
Een evenwichtsprobleem kan simpelweg ontstaan door ouderdom, maar ontstaat ook vaak met een andere oorzaak. Bijvoorbeeld de inname van bepaalde medicijnen of veranderingen in het binnenoor of in de hersenen.
Vaak zorgt een combinatie van oorzaken voor evenwichtsverlies:
- Bepaalde medicijnen
- Een oorinfectie
- Een aandoening of verwonding die het binnenoor aantast
- Lage bloeddruk kan duizeligheid veroorzaken, vooral als de persoon te snel gaat zitten
- Artritis of een disbalans van de oogspieren
Door deze uiteenlopende oorzaken kan het lastig zijn om een direct verband te zien tussen de oorzaak en het evenwichtsverlies.
Symptomen van evenwichtsproblemen
Wat de oorzaak ook is, de symptomen van evenwichtsproblemen zijn vaak hetzelfde. Vaak hebben problemen met het evenwicht effect op de dagelijkse activiteiten. Maar evenwichtsproblemen kunnen ook doorwerken in psychische en emotionele effecten.
Laten we eens kijken wat de symptomen precies zijn:
- Duizeligheid of misselijkheid
- Vallen of het gevoel hebben dat u gaat vallen
- Wankelen bij het proberen te lopen
- Het gevoel hebben dat u flauwvalt, daadwerkelijk flauwvallen of het gevoel hebben dat u zweeft
- Wazig of vertroebelt zicht
- Desoriëntatie
Dit zijn allemaal vervelende symptomen waar u flink last van kunt hebben.
Artikel gaat verder onder de foto
Verschillen tussen instabiliteit, duizeligheid en vertigo
Als we het hebben over evenwichtsverlies dan zijn er een aantal begrippen waar we even bij stil moeten staan. Dit zijn instabiliteit, duizeligheid en vertigo.
Instabiliteit is een gebrek aan stabiliteit en een gevoel van veiligheid tijdens het lopen. Dit kan komen door veranderingen in het binnenoor, verwondingen aan de benen, gewrichtsproblemen, spierverslapping of visuele problemen. Maar ook een ziekte als Parkinson kan zorgen voor instabiliteit.
Duizeligheid is de veranderde perceptie tussen het lichaam en de ruimte. Iemand die duizelig is kan het gevoel hebben dat hij loopt op een scheve ondergrond. Het lichaam voelt zwaar en het hoofd leeg.
En dan is er nog het begrip vertigo. Vertigo wordt ook wel draaiduizeligheid genoemd en komt vaak door een verstoring van het evenwichtsorgaan. Hierdoor ziet u alles draaien en kunt u het gevoel krijgen dat u beweegt of valt. Vaak moet iemand met vertigo gaan liggen en ook misselijkheid, braken, zweten en bleekheid kunnen voorkomen.
Evenwichtsverlies bij ouderen
Evenwichtsverlies bij ouderen is een veelvoorkomend probleem. Voor veel oudere mensen is het moeilijk om hun evenwicht te bewaren. Hun capaciteiten die zorgen voor het evenwicht lopen namelijk terug.
Gelukkig zijn er allerlei manieren om te blijven oefenen met het evenwicht. Zo kunt u uw evenwicht verbeteren. Denk hierbij aan simpele oefeningen waarbij u uw gewicht op één voet plaatst of het lopen over een denkbeeldige lijn. Bij zulke oefeningen bent u heel bewust bezig met uw evenwicht. Doet u deze oefeningen regelmatig, dan zult u het verschil zeker merken. Ook beweegvormen zoals tai chi en yoga zijn hier erg geschikt voor.
Bij TK Home Solutions houden wij ons bezig met alle aspecten voor uw oude dag. Zo kunt u bij ons terecht voor advies over een traplift, zoals een traplift voor rechte trappen. Daarnaast vindt u algemene gezondheidsadviezen in onze blogs. Lees bijvoorbeeld over de voordelen van zwemmen voor senioren of het veilige gevoel van een alarmsysteem in huis.