Evenwichtsproblemen bij ouderen
Evenwichtsproblemen bij ouderen komen zeer vaak voor. Dit is een medisch probleem waardoor men zich duizelig of wiebelig gaat voelen. Zo kan de wereld om u heen aanvoelen alsof alles draait of in beweging is. Zowel wanneer u staat als wanneer u zit of ligt. U kunt zich voorstellen dat lopen dan ook erg lastig wordt.
Het verlies van evenwicht is erg onaangenaam. Het kan u onzeker maken en bang of te vallen. Op oudere leeftijd kunt u sowieso al te maken krijgen met dergelijke problemen. Het is niet fijn als dit versterkt wordt door een evenwichtsstoornis. Helaas kunnen we er niet omheen dat veel mensen vanaf een bepaalde leeftijd te maken krijgen met evenwichtsproblemen.
Artikel gaat verder onder de foto
Symptomen van evenwichtsproblemen
Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat een evenwichtsprobleem diverse oorzaken kan hebben. Er kan een bepaalde ziekte aan ten grondslag liggen, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Ook bepaalde medicijnen, veranderingen in het binnenoor of ontwikkelingen in de hersenen kunnen leiden tot evenwichtsproblemen.
Wat de oorzaak ook is, een evenwichtsprobleem zorgt vooral voor belemmeringen in de dagelijkse activiteiten. Onbalans kan grote psychologische en emotionele problemen veroorzaken. Daarom is het vooral belangrijk om de symptomen van evenwichtsproblemen te herkennen.
We zetten de belangrijkste symptomen voor u op een rij:
- Duizeligheid of duizeligheid.
- Vallen of het gevoel hebben dat u gaat vallen.
- Wankelen bij het lopen.
- Het gevoel hebben dat u flauwvalt of daadwerkelijk flauwvallen.
- Wazig zicht.
- Desoriëntatie.
Oorzaken evenwichtsverlies bij ouderen
De oorzaken van evenwichtsverlies bij ouderen kunnen dus zeer uiteenlopend zijn. Enkele mogelijk oorzaken zijn:
- Medicijn gebruik
- Een infectie van de oren (het evenwichtsorgaan bevindt zich in onze oren).
- Een verwonding die het binnenoor aantast.
- Lage bloeddruk wat zorgt voor duizeligheid, vooral als de persoon te snel gaat zitten.
- Artritis of een disbalans van de oogspieren.
Ouderen hebben niet alleen vaker last van evenwichtsproblemen, ouderen vallen ook vaker. Dit heeft een aantal oorzaken waaronder te weinig lichaamsbeweging, slecht zien en duizeligheid.
Artikel gaat verder onder de foto
Verschillen tussen instabiliteit, duizeligheid en vertigo
Wanneer u zich verdiept in evenwichtsproblemen bij ouderen dan komt u al gauw allerlei begrippen tegen. Drie van de meest voorkomende begrippen zijn instabiliteit, duizeligheid en vertigo. Dit zijn benamingen voor verschillende symptomen van evenwichtsproblemen. We leggen ze aan u uit:
Bij instabiliteit ervaart u een gebrek aan stabiliteit en veiligheid. Dit komt vooral voor bij het lopen. U heeft het idee dat u uw evenwicht niet kunt bewaren en ieder moment kunt vallen. Instabiliteit kan verschillende oorzaken hebben, zoals veranderingen in het binnenoor, verwondingen aan de benen, gewrichtsproblemen, spieraantastingen of visuele problemen. Maar ook Parkinson zorgt vaak voor instabiliteit.
Duizeligheid is iets anders dan instabiliteit. Het kan wel samengaan. Bij duizeligheid heeft u het gevoel dat alles om u heen beweegt. Het gaat daarbij om de relatie tussen het lichaam en de ruimte. Zo kunt u het idee hebben dat u op een katoenen doek loopt, dat het lichaam heel zwaar is of juist dat het hoofd erg leeg is.
En dan is er ook nog het begrip ‘vertigo’. Vertigo is een verschijnsel dat heel plotseling kan ontstaan bijvoorbeeld bij een bepaalde beweging. U heeft hierbij het gevoel dat alles om u heen beweegt. U wilt direct gaan liggen en ervaart symptomen zoals misselijkheid, braken, zweten en bleekheid.
Hoe kunt u zelf uw balans verbeteren?
Er zijn bepaalde oefeningen waarmee u zelf uw balans kunt oefenen en kunt verbeteren. Zo kunt u tai chi gaan beoefenen. Deze vorm van bewegen helpt ons lichaam om langzaam, soepel en precies bepaalde bewegingen uit te voeren.
Ook helpt het om te oefenen met het bewaren van het evenwicht op één voet. Of probeer op een rechte lijn te lopen met de ene voet voor de andere. Er zijn diverse oefeningen zoals deze die u helpen in het tegengaan van evenwichtsproblemen. Een paar minuten per dag oefenen kan al een groot verschil maken!
Meer lezen over mobiliteit? Lees dan ook onze artikelen over ‘Hoe lopen met een wandelstok?’ of het ‘Senioren mobieler geworden door e-bike, maar risico op ongeluk groter’. Evenwichtsproblemen bij ouderen is een veelvoorkomend probleem, maar met de juiste aanpassingen is er alsnog heel veel mogelijk. Meer weten over oplossingen voor uw oude dag? Zoals een traplift of traplift voor trappen met bochten? U leest het op TK Home Solutions.
Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan
Maak gebruik van ons voordeel en krijg tot €1000 korting!