Contact met ouderen in corona-tijd
"Social Distancing" is momenteel nog steeds dé manier om risicogroepen te beschermen tegen besmetting met het coronavirus. Tot die risicogroepen behoren vooral de ouderen van onze samenleving. De maatregel kan dus gevolgen hebben voor uw eigen ouders, grootouders of buren. Nederlanders zijn solidair en vermijden uit voorzorg zoveel mogelijk contact.
Maar wat als het contact echt noodzakelijk is en slechts met moeite of helemaal niet kan worden beperkt? Dit is bijvoorbeeld het geval in huishoudens waarin meerdere generaties met elkaar samenleven. Maar ook mensen die - als mantelzorger - voor hun eigen familieleden zorgen, worden door dit dilemma getroffen. Alle hulp die we elkaar bieden, verhoogt ondanks de goede wil, toch ook weer de contactfrequentie en daarmee het risico.
In dit artikel gaan we in op de vraag hoe we met dit hoognodige contact moeten omgaan om het risico op infectie in dergelijke gevallen te minimaliseren.
Omgaan met risico's in een huishouden met meerdere generaties
Een van de oorzaken van het grote aantal besmettingen met het coronavirus in Italië, is de Italiaanse cultuur waarin vaak meerdere generaties in een huishouden wonen. Deze levensstijl is daar veel meer dan in Nederland de norm, maar ook in ons eigen land kiezen sommige families ervoor om met hun ouders of grootouders onder een dak te (blijven) wonen.
Het wonen in zo’n multi-generatie-huis biedt dan ook veel voordelen. Familieleden kunnen elkaar helpen, zowel in de kinderopvang als in het huishouden en de zorg voor oudere familieleden. In het huidige corona-tijdperk brengt deze vorm van samenleven echter ook het risico van virusverspreiding binnenshuis met zich mee. Iedereen die met kwetsbare mensen samenleeft, zoals ouderen, zal zich afvragen hoe dat risico tot een minimum kan worden beperkt.
In een huishouden met meerdere generaties moeten de veiligheidsmaatregelen die worden aanbevolen, strikt worden nageleefd. Bovendien moeten alle ruimtes altijd goed worden geventileerd. De leden van het huishouden die niet tot de risicogroep behoren, mogen het huis zo min mogelijk verlaten en contacten buitenshuis moeten zoveel mogelijk worden vermeden. Hoe minder contact met anderen, hoe kleiner de kans dat een gezinslid het virus mee naar huis brengt. Als een persoon in zo’n huishouden positief getest wordt op COVID-19, zal deze persoon op een andere locatie in quarantaine moeten verblijven om de oudere generatie in het huishouden niet in gevaar te brengen. Ook het afstand houden is binnenshuis zoveel mogelijk aan te raden bij het samenwonen met oudere generaties. U kunt bijvoorbeeld de afspraak maken om in aparte kamers te eten. Slaap- en woonfaciliteiten moeten ook gescheiden zijn. Rechtstreeks fysiek contact moet koste wat het kost worden vermeden.
Degenen die zich aan deze maatregelen houden, beschermen de familieleden in hun eigen huishouden en helpen zo actief mee om samen door de crisis heen te komen.
Zorgen voor en beschermen van je eigen ouders
Verpleeghuizen in Nederland hanteren momenteel strenge bezoekregels. Het doel daarvan is om de bewoners te beschermen. Ook bij de verzorging van ouderen die nog thuis wonen, zijn maatregelen van toepassing. Denk daarbij aan verpleging thuis door extern zorgpersoneel of door mantelzorgers. Maar ook als u zelf voor uw thuiswonende ouders of grootouders zorgt, is een strikte naleving van de hygiënemaatregelen en het vermijden van fysiek contact van essentieel belang. Ga alleen op bezoek wanneer u en uw eigen huisgenoten geen ziekteverschijnselen hebben, was direct na binnenkomst uw handen en draag op de juiste manier een mondkapje om te voorkomen dat ziekteverwekkers worden overgedragen. Indien u als ouderenverzorger verkoudheidsverschijnselen heeft, dan is het zaak om onmiddellijk een vervanger te regelen die kan zorgen voor uw naaste. Om geen risico te lopen, is het zaak om zo snel mogelijk te handelen. In sommige gevallen kan aanspraak worden gemaakt op acute thuiszorg.
Wanneer de hulp aan uw eigen ouders of grootouders zich beperkt tot het onderhouden van de tuin of het doen van de boodschappen, kunt u dit blijven doen zonder fysiek contact. Als u uw ouders of grootouders naar de dokter moet brengen, houd dan ook veilige afstand. Bij vervoer met de auto is het slim om uw passagier op de achterbank plaats te laten nemen.
Heeft u twijfel over de omgang met ouderen tijdens de coronacrisis of heeft u andere corona-gerelateerde vragen? Bel dan naar het publieksinformatienummer van de overheid op telefoonnummer 0800 - 1351 (tussen 08:00 en 20:00 uur).
Hulp uit de buurt
Het coronavirus brengt in ieder geval één positief punt met zich mee: de solidariteit en saamhorigheid binnen onze samenleving zijn op dit moment ongekend. Een populaire manier om elkaar in deze tijd te helpen is hulp uit de buurt. Er zijn verschillende netwerken en online platformen in het leven geroepen om elkaar te ondersteunen. Bijvoorbeeld met het doen van boodschappen, het ophalen van medicijnen of het uitlaten van de hond.
Voor ouderen is het raadzaam om het huis in deze onzekere tijd zo weinig mogelijk te verlaten. Normale zaken, zoals het doen van de boodschappen, het ophalen van de medicijnen en een pakketje brengen naar het postkantoor zijn soms een hele uitdaging geworden. De hulp vanuit de netwerken en platformen is daarom zeer welkom. Desalniettemin moeten de veiligheidsmaatregelen ook bij het krijgen en geven van hulp altijd in acht worden genomen. Wie de boodschappen doet, hoeft ze bijvoorbeeld niet perse persoonlijk te overhandigen. U kunt de boodschappen voor de deur laten zetten!
Kortom, als de hygiënenormen en de afstandsregels in acht worden genomen, kan iedereen zijn of haar familie of omgeving blijven steunen. Zeker nu dit zo belangrijk is.