Zo laadt u de batterij van uw mobiele telefoon optimaal op
Een leven zonder mobiele telefoon kunnen we ons bijna niet meer voorstellen. We gebruiken de mobiele telefoon op steeds meer verschillende manieren. We (video)bellen, WhatsApp-en, internetten, fotograferen en betalen zelfs met de mobiele telefoon. Het is dus belangrijk dat uw mobiel altijd opgeladen is. Maar hoe kun je het beste je telefoon opladen? En hoe zorgt u ervoor dat de batterij zo lang mogelijk meegaat?
Moderne lithium-ion- en lithium-polymeer batterijen in telefoons
In de meeste mobiele telefoons zit tegenwoordig een moderne lithium-ion- of lithium-polymeer batterij. Dit is een batterij met een zogenaamde ‘hoge energiedichtheid’; de batterij gaat lang mee en daarom wordt deze veel gebruikt in consumentenelektronica. Helaas is elk soort batterij onderhevig aan slijtage en is op een gegeven moment op. Het opladen van een batterij is noodzakelijk, maar dubbel genoeg is dat ook waardoor een batterij slijt. Dat wil niet zeggen dat het tussendoor even opladen van een batterij slecht is voor de levensduur van de batterij in uw mobiele telefoon.
Optimaal functioneel tussen de 65% en 75% opgeladen
Voorheen was het belangrijk om batterijen pas volledig op te laden, zodra ze helemaal leeg waren. Ouderwetse nikkel-cadmium-batterijen hadden namelijk een soort ‘geheugen’; hoe langer de accu de eerste keer werd opgeladen, hoe beter de batterij het volhield. Volgens Kent Griffith, batterij-onderzoeker aan de University of Cambridge, ligt die tijd achter ons. Als een moderne lithium-ion batterij tussen de 25% en 75% geladen is, dan doet hij het goed. Tussen de 65% en 75% functioneert de batterij op zijn best. Tussendoor even opladen is voor moderne batterijen bovendien geen probleem.
Hoe kun je dan het beste je telefoon opladen?
Moet mijn telefoon echt niet in een keer naar 100% worden opgeladen? Nee, dat hoeft dus niet. Het is zelfs zo, dat volledig opgeladen batterijen sneller slijten. Maar volledig laden kan verder geen kwaad en ‘overladen’ is meestal ook niet mogelijk. Een moderne accu weet meestal wanneer de batterij volledig geladen is en neemt dan geen energie meer. Bovendien zijn telefoons en de accu beschermd tegen oververhitting en schakelen moderne batterijen en mobiele telefoons zichzelf vaak uit als het mis gaat. Verouderde mobiele telefoons met nikkel-batterijen konden wel ‘oververhit’ raken.
Elektronica specialist Coolblue geeft zelfs het advies om de telefoon meerdere keren per dag kort op te laden in plaats van 1 keer lang, omdat de levensduur van een moderne batterij gebaseerd is op laadcycli. Dat betekent dat 1 cyclus is volbracht als 100% van de batterij verbruikt is. Het maakt niet uit of dat verbruik in 1 keer gebeurd is, of bijvoorbeeld in 5 keer van 20%. Kortom, het tussendoor opladen van de telefoon van 70% naar 80% is geen enkel probleem en blijkt zelfs goed te zijn voor de levensduur van een batterij.
’s Nachts aan de lader of niet?
Het ’s nachts opladen van uw mobiele telefoon is in principe geen probleem, mits de oplader of mobiele telefoon zelf stopt met laden zodra een batterij voor 100% geladen is. Coolblue raadt klanten daarom toch af om een telefoon ’s nachts op te laden, omdat er ook opladers bestaan die niet uit zelfzelf stoppen. Voor de consument is niet altijd te achterhalen is of een oplader of mobiele telefoon zelf stopt met laden bij een volle batterij. Het blijven opladen van de batterij terwijl deze vol is, is niet goed en zorgt voor overbelasting van de batterij.
Moet je altijd laden met de originele oplader?
Daarop is een kort antwoord te geven: opladen met de originele lader is simpelweg het veiligst. Dat heeft alles te maken met de specifieke techniek die de bijpassende oplader bevat. De oplader die standaard met een mobiele telefoon wordt meegeleverd, is afgestemd op de batterij die in uw eigen smartphone zit. Deze specifieke lader zorgt altijd voor de goede spanning en de juiste laadsnelheid. Het aanschaffen van een nieuwe originele oplader is door deze techniek vaak duurder dan een generiek alternatief. Het is wel mogelijk om een andere lader te gebruiken, maar op de lange termijn is deze minder goed voor uw batterij dan de originele telefoonoplader. Bovendien is niet met zekerheid te zeggen of een onofficiële lader wel beschikt over goede veiligheidsfuncties.