Bent u klaar voor de verbouwing? 5 top tips voordat u start
Bij een verbouwing in huis hoort veel geregel en ‘gedoe’. Of u nu eindelijk tijd heeft voor een nieuwe badkamer, de zolder na jaren aan de beurt is of kiest voor de plaatsing van een modernere keuken, bij zo’n project hoort het maken van afspraken met verschillende partijen. Er vindt afstemming plaats met een aannemer of andere klussers, er moet financieel het een en ander worden geregeld en alles verloopt volgens een planning. Er is veel om bij stil te staan voordat u kunt genieten van het eindresultaat, maar met een goede voorbereiding houdt u overzicht, rust en controle. Vijf tips om de verbouwing mee te starten.
1. Houd de grenzen van het project in de gaten
Alvorens u begint, is het goed om te bedenken hoeveel geld u wilt besteden aan de klus. Misschien heeft u al een offerte aangevraagd voor de verbouwing en heeft u al uitgerekend hoeveel van uw spaargeld of overwaarde u wilt benutten. Als u gebruik wilt maken van de overwaarde van uw woning, zet dan eerst al uw vragen daaromtrent op papier. Hoe hoog is de overwaarde op uw woning nu bijvoorbeeld? En hoeveel wilt u daarvan in de verbouwing investeren? Met het antwoord op deze vragen creëert u inzicht in uw eigen financiële mogelijkheden én ook grenzen. Eventueel kan uw eigen bank of een financieel adviseur u hierbij helpen.
Het is verstandig om ook altijd budget op te nemen voor onvoorziene posten. Zo verkleint u de kans op een financiële tegenvaller door de verbouwing. Gaat uw verbouwing over het doen van aanpassingen in huis vanwege uw gezondheid of beperkte mobiliteit? Neem dan ook contact op met uw gemeente. Mogelijk is er namelijk budget voor u beschikbaar vanuit de Wmo of het Pgb.
2. Zet op papier wat uw concrete wensen zijn
Neem voor aanvang van de verbouwing ruim de tijd om bijvoorbeeld keuken- en badkamerspeciaalzaken te bezoeken en maak een afspraak met een aannemer. Vaak kan er binnen de beschikbare ruimte in huis meer dan wordt gedacht. Bij veel keuken- en badkamerspeciaalzaken kunnen ze tegenwoordig op de computer met een 3D-tekenprogramma aan u laten zien hoe het een en ander er uiteindelijk uit gaat zien. Met het advies en inzicht van een aannemer voorkomt u dat u tijdens de verbouwing misschien concessies wilt doen en de plannen omgooit.
Dat er veel mogelijk is, betekent ook vaak dat u een verbouwing zo gek kunt maken als u zelf wilt. Toch vloerverwarming in de badkamer of misschien de nieuwste inbouwapparatuur in de keuken? Dan zijn daar uiteraard ook extra kosten aan verbonden. Als u van tevoren weet wat u wilt en ook weet wat u - op dit moment nog - niet wilt, dan is het makkelijker om bij het plan, op schema en binnen het beschikbare budget te blijven.
3. Behoud overzicht in het papierwerk
Het papierwerk dat bij een verbouwing komt kijken, kan overweldigend zijn. Door alle berekeningen, verschillende offertes, afspraken en schetsen, ziet u op een gegeven moment misschien door de bomen het bos niet meer. Dit kunt u voorkomen door al vanaf het begin een speciale ordner voor het bij de verbouwing behorende papierwerk aan te leggen. Maak voor elk onderwerp een apart tabblad en bewaar alles op datum. Dit geldt ook voor eventuele e-mails die u rondom de verbouwing stuurt. Het handigst is om deze allemaal te bewaren in een mapje in uw mailbox. Op die manier kunt u altijd een afspraak terugvinden of snel controleren of een levering wel klopt.
4. Denk ook na over toekomstbestendigheid
Steeds meer mensen willen ook op hoge leeftijd blijven wonen in hun eigen vertrouwde omgeving. Misschien wilt u ook wel zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Tijdens een verbouwing kunt u daar al rekening mee houden. Maak toekomstbestendige keuzes en stel uzelf de vraag hoe toegankelijk uw nieuwe badkamer wordt, of een uitbouw met niveauverschil wel zo handig is, of er later ruimte is voor een eventuele traplift of dat u mogelijk misschien in een vertrek op de begane vloer kunt gaan slapen. Door nu al te kiezen voor bijvoorbeeld levensloopbestendig sanitair, neemt u potentiële obstakels in de toekomst weg en verkleint u de kans dat u later moet verhuizen. Vindt u het lastig om nu te visualiseren wat u later ergens van vindt? Op de website van de Rijksoverheid vindt u een handige lijst met mogelijke ‘obstakels’ in huis bij senioren.
5. Blijft u thuis tijdens de verbouwing of gaat u even weg?
Een verbouwing in huis kan vrij ingrijpend zijn. Niet alleen qua bouwafval en overige rommel die het met zich meebrengt, maar ook qua onrust en geluidsoverlast in uw persoonlijke leefomgeving. Bent u daartegen bestand? Dan kunt u rustig thuisblijven tijdens de verbouwing. Denkt u dat dit voor u persoonlijk te veel van het goede wordt? Dan kunt u overwegen om tijdens de verbouwing ergens anders te verblijven. Denk aan een vakantiehuisje in de buurt of misschien bij familie thuis. Ook dit is wellicht geen wenselijke situatie, maar zo ontziet u zichzelf van stress terwijl anderen uw huis mooi maken.
Houd er ook rekening mee dat een verbouwing door verschillende redenen niet altijd volgens planning verloopt. Weersomstandigheden, vertraagde leveringen of persoonlijke omstandigheden van werklui, kunnen de voorgenomen planning onder druk zetten. Laat u hierdoor niet verrassen en reken voor uzelf met wat tijdmarge rond de opleverdatum.